Policy Briefs

Γαλλία: Υπέρ του διαλόγου και της λύσης δύο κρατών

Γαλλία: Υπέρ του διαλόγου και της λύσης δύο κρατών

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓH: Laquotidienne.ma

Καμία περαιτέρω όξυνση της έντασης.

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Catherine Colonna διευκρίνισε τη γαλλική θέση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ζητεί να επιβεβαιωθεί εκ νέου η ανάγκη για πολιτικό διάλογο και λύση δύο κρατών.

Στη συνέντευξή της, η κ. Colonna επέστρεψε στο μήνυμα που μετέφερε η Γαλλία στη σύνοδο κορυφής «ειρήνης» στην Αίγυπτο την προηγούμενη μέρα (21 Οκτωβρίου) και βρήκε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη γαλλική θέση σε αυτή τη σύγκρουση.

Ο υπουργός θέλησε πρώτα να « καταδικάσει τη Χαμάς και την τρομοκρατική της δράση » ενώ κάλεσε σε « πολιτικό ορίζοντα » προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτήν, αυτός ο ορίζοντας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας « λύσης δύο κρατών ». Μια λύση που καθιστά δυνατή την « εύρεση των μέσων για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και των Παλαιστινίων το δικαίωμά τους σε κράτος ».

Η κ. Colonna υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ « προφανώς » έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά πρέπει να σέβεται « σχολαστικά » το διεθνές δίκαιο διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αμάχων.

« Ο αγώνας πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς, όχι τους Παλαιστίνιους που επίσης υποφέρουν από την κατάσταση », επέμεινε.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία

Για τη μοίρα των κατοίκων της Γάζας, ο υπουργός επέμεινε στο μήνυμα της Γαλλίας από την έναρξη της σύγκρουσης, δηλαδή « ανεμπόδιστη και βιώσιμη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια ».

« Η Γαλλία θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια 10 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον αυτής που ήδη παρέχει στους παλαιστινιακούς πληθυσμούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας », είπε.

Την περασμένη Παρασκευή (20 Οκτωβρίου), ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια ειδική γαλλική πτήση με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την υγεία για τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με την κ. Colonna, η Γαλλία εργάζεται επίσης για « πρόσθετες συνεισφορές » στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ενώ δύο Αμερικανοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα, οι λίγοι Γάλλοι που κρατούνται πιθανότατα όμηροι στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένου ενός με « βεβαιότητα » – μπορούν να « υπολογίζουν στη Γαλλία », διαβεβαίωσε. Επτά Γάλλοι υπήκοοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μήνυμα προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο υπουργός εγγυήθηκε επίσης ότι θα γίνουν τα πάντα για να επιτραπεί η εκκένωση των Γάλλων από τη Γάζα. Σύμφωνα με το AFP, δεκάδες Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας περιμένουν να ανοίξουν οι πύλες της Αιγύπτου στο πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

« Αυτό προφανώς προϋποθέτει ανακωχή σε στρατιωτικές ενέργειες και βομβαρδισμούς », επέμεινε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ενώ οι φωνές εντός ΕΕ διαφέρουν ως προς τη θέση που πρέπει να υιοθετήσουν, καλεί τους Ευρωπαίους και τις Ηνωμένες Πολιτείες να « επιβεβαιώσουν την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και λύση δύο κρατών », όπως υπερασπίζεται η Γαλλία.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν αυτήν την Κυριακή στο Χ (πρώην Twitter), μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments