EDITOR'S PICK

O σπόρος που βοηθά να χάσετε κιλά και να αποκτήσετε γράμμωση

O σπόρος που βοηθά να χάσετε κιλά και να αποκτήσετε γράμμωση

Πηγή Φωτογραφίας: Martha Stewart.com

Είναι μαύρος, μικροσκοπικός, κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, έχει πλούσια θρεπτική αξία και δεν περιέχει ίχνος γλουτένης και λακτόζης.

Τους προσθέτεις σε σαλάτες, στο γάλα ή στο γιαούρτι με τα δημητριακά, σε smoothies, χρησιμοποιούνται αντί για σουσάμι στο ψωμί. Είναι οι σπόροι chia, από τις υγιεινές και θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, που καθόλου τυχαία δεν θεωρούνται υπερτροφή.

View this post on Instagram

A post shared by Rainbow Bowlss By Mich (@rainbow_bowlss)

Καρποί του φυτού chia, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και φύεται στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, αυτοί οι μαύροι, μικροσκοπικοί σπόροι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods της Λατινικής Αμερικής – υπήρξαν η βασική τροφή των Αζτέκων.

Έχουν πλούσια διατροφική και δεν περιέχουν ίχνος γλουτένης και λακτόζης.

Μια μερίδα των 100 γραμμαρίων είναι καλή πηγή των βιταμινών Β, θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος και Ω-3 λιπαρών οξέων. Όπως επίσης, μετάλλων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, καθώς και φυτικών ινών, που ως γνωστόν ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας στη διατήρηση ή/και απώλεια βάρους αλλά και στην κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών να είναι 25-30γρ., με την κατανάλωση 28γρ. σπόρους chia προσλαμβάνεις περίπου 10γρ. φυτικές ίνες, περίπου το 1/3 των καθημερινών αναγκών.Εκτός από το να μειώνουν το αίσθημα της πείνας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη είναι πηγή δύναμης και ενέργειας και αποτελούν κατάλληλη τροφή για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη μυική τους μάζα, τρώγοντας σωστά.

Μερικά ακόμα οφέλη από την κατανάλωση των σπόρων chia για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι:

Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τη χοληστερίνη, χάρη στα Ω-3 λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Να σημειωθεί ότι η συνιστώμενη ποσότητα -ειδικά αν έχεις ευαίσθητο στομάχι- είναι περίπου 1 με 1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments