Διεθνή

Χεζμπολάχ: Θα εμπλακεί στον πόλεμο;

Χεζμπολάχ: Θα εμπλακεί στον πόλεμο;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Heritage.org

Για τον υποστηριζόμενο από το Ιράν ευρύτερο αντι-ισραηλινό άξονα είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να μπορέσει να επιβιώσει η Χαμάς ως απειλή κατά του Ισραήλ.

Θα εμπλακεί, άραγε, και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Ισράηλ με τη Χαμάς ή όχι; Αυτό το ερώτημα –όχι του 1 εκατ. δολαρίων αλλά των εκατοντάδων χιλιάδων ρουκετών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero– κυριαρχεί πια στην ατζέντα με τις τρέχουσες διεθνείς ανησυχίες από την Ουάσιγκτον έως την Τεχεράνη και από την Ιερουσαλήμ έως την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και δικαιολογημένα. Από την εμπλοκή άλλωστε ή μη εμπλοκή της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον εν εξελίξει πόλεμο πρόκειται να κριθούν και άλλα πολλά: η εμπλοκή του σιιτικού Ιράν, η εξάπλωση της έντασης ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι επαπειλούμενες απώλειες για το ίδιο το Ισραήλ, καθώς και η ίδια η έκβαση του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, έχει απειλήσει να προκαλέσει «σεισμό» εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν, από την 7η Οκτωβρίου και έπειτα, πλήξει με πυρά στόχους εντός του Ισραήλ προκαλώντας την απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ οι περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου έχουν ήδη εκκενωθεί. Με άλλα λόγια, μια ενδεχόμενη είσοδος της Χεζμπολάχ στον πόλεμο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποκλεισθεί, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της ισραηλινής πλευράς (ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή τη Χεζμπολάχ να μη διανοηθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο πολέμου με το Ισραήλ σε αυτή τη φάση, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ισραηλινές αντεπιθέσεις «ασύλληπτου» μεγέθους, που θα προκαλούσαν «καταστροφή» στον Λίβανο).

Γιατί, όμως, να εμπλακεί τώρα η Χεζμπολάχ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς; Τι θα κέρδιζε η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου από μια τέτοια κίνηση;

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ρεαλιστικός στόχος δεν θα ήταν να ηττηθεί στρατιωτικά το Ισραήλ, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero. Ακόμη και μια ισχυρά εξοπλισμένη Χεζμπολάχ δεν θα είχε καμία ρεαλιστική πιθανότητα να νικήσει, όπως αναφέρεται.

Αντιθέτως, ο στόχος θα ήταν να παρασυρθεί το Ισραήλ σε μια σύγκρουση στον Βορρά και να αποδυναμωθούν έτσι οι ισραηλινές δυνάμεις που πολεμούν στον Νότο ενάντια στη Χαμάς.

Για τον ευρύτερο αντι-ισραηλινό άξονα, τον υποστηριζόμενο από το Ιράν, είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να καταφέρει να επιβιώσει η Χαμάς ως απειλή για το Ισραήλ. Εάν σταματούσε να υπάρχει η Χαμάς, τότε και η Χεζμπολάχ θα κινδύνευε πολύ περισσότερο από τα επικεντρωμένα πια πάνω της ισραηλινά πυρά.

Μια ενδεχόμενη είσοδος της Χεζμπολάχ στον πόλεμο συνοδεύεται, ωστόσο, και εκείνη, από διόλου ευκαταφρόνητους κινδύνους όχι μόνο για την ίδια τη Χεζμπολάχ, που θα βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών αντιποίνων, αλλά συνολικά για τον Λίβανο, ο οποίος έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια σε μια ιδιαιτέρως επίπονη για τους πολίτες οικονομική κρίση.

Η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ έχει έδρες στο λιβανέζικο Κοινοβούλιο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνυπολογίσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε ένας πόλεμος στους ήδη δοκιμαζόμενους πολίτες του Λιβάνου.

«Η πιο ιδανική κατάσταση για τη Χεζμπολάχ είναι να μπορεί να χρησιμοποεί την απειλή της βίας εναντίον του Ισραήλ, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να χρειάζεται να την κάνει πράξη», σχολιάζει ο Φίρας Μάκσαντ του Middle East Insitute.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments