Πολιτική

Κυβέρνηση: Ανησυχίες και στοχεύσεις στη Μέση Ανατολή

Κυβέρνηση: Ανησυχίες και στοχεύσεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης.

H επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έγινε τελικά μετά από μία αναβολή λίγων 24ώρων και αυτή τη φορά ανακοινώθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ήδη προσγειωθεί επί ισραηλινού εδάφους.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου σε μία κομβική στιγμή για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα, που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και αναμένει αν και πότε το Τελ Αβίβ θα προχωρήσει στην προαναγγελθείσα επόμενη πράξη, την χερσαία εισβολή, με στόχο, όπως το ίδιο λέει, τον αφανισμό της Χαμάς.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επιδιώκει, την ώρα, που οι ηγέτες καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο στο Ισραήλ, να δώσει το δικό της στίγμα θέσεων και προθέσεων, βάζοντας ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο όλες τις πιθανές επιπτώσεις, προκειμένου να βρεθεί συγκροτημένη και έτοιμη απέναντι στη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.

Στην Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε διπλό μήνυμα.

Πρώτον, η Ελλάδα στηρίζει και συνδράμει το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά μόνο μέσα στους κανόνες και το πλαίσιο που θέτει το διεθνές δίκαιο και η κεντρική θέση, όπως την παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι “ό,τι συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”. Η προστασία των αμάχων είναι βασική θέση της Αθήνας, όπως και η απελευθέρωση των ομήρων.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς και διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον διεθνών συνομιλητών σε διάσκεψη στο Κάιρο το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας υπέρ της επανέναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση δύο κρατών για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία στη Μέση Ανατολή. Το κλίμα που εισέπραξε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη σύντομη παραμονή της στο Ισραήλ ήταν παρόμοιο με το κλίμα που μεταφέρθηκε διεθνώς. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς έχουν αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή και το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει μπροστά.

Τα ερωτήματα παραμένουν ως προς την έκταση της στρατιωτικής επιχείρησης, το ανθρώπινο κόστος, τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων μερών, τον τρόπο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στη Γάζα, τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην περιοχή και στην Ευρώπη συνολικά και την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα εξετάζει επί του παρόντος τρεις βασικές παραμέτρους άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων.

Η πρώτη είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και η σταθεροποίηση της θέσης της Ελλάδας στο επίκεντρο της κατάστασης. Για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Κάιρο, όπου ήταν παρόντες εκπρόσωποι της ΕΕ και των Αράβων, και επισκέφθηκε το Ισραήλ για να εκφράσει τη στήριξη και τη συμπαράσταση στο Τελ Αβίβ. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η χώρα της παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπερασπίζεται τις σχέσεις της με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, επιδιώκει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και αποφεύγει το ρόλο του θεατή. Δεύτερον, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προετοιμαστεί για έναν βασικό λανθάνοντα κίνδυνο ως συνέπεια της ανάπτυξης, δηλαδή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στην Άγκυρα και επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στον τομέα αυτό.

Πέραν του μεταναστευτικού ζητήματος, η Ελλάδα δεν επιθυμεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και ο υπουργός Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τρίτος άξονας, στον οποίο εστιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η προετοιμασία για ενδεχόμενη οικονομική διαταραχή. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, αν χρειαστεί, με βάση τα θετικά σημάδια που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι οι εγχώριες αρχές θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Άλλωστε, τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν ήδη προκαλέσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να βρεθούν μπροστά σε μια νέα γεωπολιτική κρίση αυτή τη φορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments