Διεθνή

Ισραήλ: Κλιμακώνει την επίθεση κατά του ΟΗΕ

Ισραήλ: Κλιμακώνει την επίθεση κατά του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Idea,int

Η εξέλιξη έρχεται μετά τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι επιθέσεις της Χαμάς πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των «ετών ασφυκτικής κατοχής».

Το Ισραήλ δηλώνει ότι απαγορεύει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη χώρα «για να τους δώσει ένα μάθημα», αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να εξεταστούν μέσα στο πλαίσιο της κατοχής που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός εδώ και δεκαετίες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε γενική συζήτηση του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε οργή των Ισραηλινών όταν είπε: «Είναι σημαντικό να … αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Είπε επίσης ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι την Τρίτη δικαιολόγησε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, όταν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «δεν συνέβη στο κενό». Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την Τρίτη την άμεση παραίτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες ορισμένων δηλώσεών μου χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», σημειώνει ο Γκουτέρες, σε δήλωσή του. «Στην αρχή της χθεσινής παρέμβασής μου, δήλωσα ξεκάθαρα: ‘’Καταδίκασα απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων’’». «Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού, και κάνοντάς το αυτό, δήλωσα επίσης ξεκάθαρα: ‘’Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς’’». «Και μετά συνέχισα την παρέμβασή μου αναφερόμενος σε όλες τις θέσεις μου για όλες τις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή». «Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα – ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Γκουτέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments