Γεωπολιτικά

Σχεδόν με άδεια χέρια ο Μακρόν από τη Μέση Ανατολή

Σχεδόν με άδεια χέρια ο Μακρόν από τη Μέση Ανατολή
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε λάθος την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών. Δεν κατάφερε κάτι για τους ομήρους ωστόσο στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια.

“Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Γάζα θα ήταν λάθος” δήλωσε χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος, πριν ανέβει στη σκάλα του αεροπλάνου για την επιστροφή στο Παρίσι, ύστερα από τη διήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Τη δήλωση αυτή έκανε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ήταν η πρώτη φορά που οΕμανουέλ Μακρόν μίλησε για “λάθος” σε σχέση με τη χερσαία επίθεση. Μία θέση, που απέφυγε να εκφράσει ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η υποστήριξη της χώρας του οποίου, θεωρήθηκε αρχικά ο βασικός λόγος της μετακίνησής του Μακρόν στην περιοχή.

Στο Τελ Αβίβ, ο Γάλλος πρόεδρος έφθασε τελικά 17 μέρες μετά την ζοφερή μέρα της 7ης Οκτωβρίου και τα τραγικά γεγονότα στα κιμπούτς του Ισραήλ. Οι Γάλλοι του αναγνωρίζουν σήμερα, ότι παρότι άργησε να μεταβεί στη Μέση Ανατολή, τελικά κατάφερε πολύ περισσότερα από τους άλλους ηγέτες αφού συνάντησε όλους σχεδόν τους παράγοντες της περιοχής. Εκτός από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, συνάντησε επίσης και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής  Μαχμούτ Αμπάς καθώς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β.

Μέσα από τις δηλώσεις του, οι Γάλλοι εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος έκανε προσπάθειες ισορροπιστή και θεώρησαν ότι έμμεσα απευθυνόταν και στο γαλλικό κοινό στο εσωτερικό της χώρας που ταλανίζεται από τις συνεχείς διαδηλώσεις. Τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν επέστρεψε χωρίς να πετύχει κάτι για τους ομήρους ούτε εκεχειρία για τη Γάζα όπως ευχόταν. Το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της περιοδείας του είναι η αποστολή στη Γάζα του αμφίβιου ελικοπτεροφόρου “Τονέρ” ειδικευμένου στη διαχείριση των κρίσεων με το πλωτό νοσοκομείο καθώς και σειράς αεροπλάνων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Καϊρου με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Σίσι.

Πηγή: Deutsche Welle

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments