ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα think tanks στην πορεία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τα think tanks στην πορεία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Γράφει η Διάνα Βουτυράκου συντονίστρια των δεξαμενών σκέψης (think tank) ΣΥΡΙΖΑ

Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, ώστε να μπορέσει όχι απλώς να ακολουθήσει αλλά να προλάβει και να συμβάλλει στις εξελίξεις των ημερών μας. Οι πολίτες χρειάζονται ένα σχέδιο διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες, την ακρίβεια, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ένα σχέδιο με έμφαση στη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη συμπερίληψη, αλλά πρωτίστως ένα σχέδιο που θα αφορά στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε προ ημερών τη σύσταση δεξαμενών σκέψης, οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτικής που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να δοθεί ξανά ελπίδα ενάντια στην παρούσα δυστοπική «κανονικότητα» και να μπει άμεσα φρένο στη δεξιά ηγεμονία και αυθαιρεσία.

Τα think tanks αυτά χωρίζονται σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν όλους τους τομείς του κόμματος, αλλά επεκτείνονται και πέρα από αυτούς, με θεματικές όπως αυτές της Επικοινωνίας και της Τεχνολογίας. Για τη στελέχωσή τους θα αξιοποιηθούν μέλη του think tank που είχε δημιουργήσει ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μέλη του κόμματος και εξωτερικοί συνεργάτες. Με γνώμονα την ανανέωση και την κοινωνική γείωση, θα επιλεγούν επίσης πολίτες που θα καταθέσουν σχετική αίτηση ενδιαφέροντος. Ως προς την τελευταία κατηγορία, καθότι γινόμαστε ήδη αποδέκτες πληθώρας αιτημάτων, θα ανοίξει προσεχώς επίσημη πλατφόρμα κατάθεσης αιτημάτων συμμετοχής. Στην πλατφόρμα αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τη θεματική πάνω στην οποία επιθυμούν να εργαστούν και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα βιογραφικά τους στοιχεία.

Κάθε δεξαμενή σκέψης θα στελεχωθεί από 4-5 άτομα και θα εμφανίζει ποικιλομορφία ως προς τις ηλικίες και τα προφίλ των συμμετεχόντων (π.χ. ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, ερευνητές, εργαζόμενοι πεδίου, κ.α.). Ο ρόλος των δεξαμενών σκέψης θα περιλαμβάνει την τεκμηρίωση θέσεων με τεχνοκρατική επάρκεια, με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων σε συνεργασία με τα τμήματα του κόμματος. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν στις τομές που απαιτούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για παράδειγμα, προτάσεις μπορεί να προκύπτουν από τη μελέτη υποδειγμάτων (case studies) προερχόμενων από άλλες χώρες και την προσαρμογή και εφαρμογή τους στην εγχώρια πραγματικότητα. Στόχος των επεξεργασιών των think tanks θα είναι, αφενός η διαμόρφωση οραματικών προτάσεων, αφετέρου η συμπερίληψη μέρους αυτών στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, μετά από την απαραίτητη επεξεργασία και ιεράρχηση τους από τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανανεωμένος και ενωμένος, σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με σκοπό να αποκτήσει και πάλι γερές ρίζες στην κοινωνία. Βασική επιδίωξη του κόμματος είναι να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και να παράγει πολιτική, με αφετηρία και αποδέκτη πάντοτε την κοινωνία, διαμορφώνοντας σύγχρονες αριστερές προτάσεις που αφουγκράζονται τις ανάγκες και προβληματισμούς των πολιτών. Απέναντι στα απανωτά ρεκόρ που καταγράφει η χώρα μας σε νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, στην τρίτη θέση που κατέχει στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας νέων στην ΕΕ, στην έως και 40% αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που αναμένεται τον φετινό χειμώνα, πρέπει να υπάρξει απάντηση. Αυτή την απάντηση καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συλλογικά, με συνέπεια και σοβαρότητα. Το οφείλει στο ένα εκατομμύριο πολιτών που τον όρισαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και σε κάθε πολίτη, επειδή μας αξίζει να ζήσουμε καλύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments