EDITOR'S PICK

«Η μέγα-βιομηχανία των τριαντάφυλλων» στην κωμόπολη Φουχάν της Κίνας

«Η μέγα-βιομηχανία των τριαντάφυλλων» στην κωμόπολη Φουχάν της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: news.cgtn.com

Το πρόγραμμα για την παραγωγή τριαντάφυλλων ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ έχει παράγει περίπου 1,5 εκατομμύρια φιντάνια τριαντάφυλλων.

Δεκάδες χιλιάδες τριαντάφυλλα ανθίζουν το φθινόπωρο σε ένα αυτοματοποιημένο και ελεγχόμενο από έξυπνη τεχνολογία θερμοκήπιο, στην κωμοπόλη Φουχάν που βρίσκεται στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας.

Η μονάδα παραγωγής τριαντάφυλλων είναι ένα από τρία τεχνολογικά εξελιγμένα θερμοκήπια της εταιρίας Linxia Yinong Agriculture and Animal Husbandry Investment Co., Ltd., καλύπτοντας έκταση συνολικού εμβαδού 200.000 τετραγωνικών μέτρων στον αυτόνομο νομό Linxia Hui.

View this post on Instagram

A post shared by Alexander Volkov (@volkovkamipk)

Το πρόγραμμα για την παραγωγή τριαντάφυλλων ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ έχει παράγει περίπου 1,5 εκατομμύρια φιντάνια τριαντάφυλλων.

Επί τη βάσει της χρήσης σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνολογιών, όπως ο αυτόματος έλεγχος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, αλλά κι ένα ενσωματωμένο σύστημα ύδρευσης και εμπλουτισμού των εδαφών με λιπάσματα, το θερμοκήπιο στη Φουχάν, έχει την ικανότητα παραγωγής περίπου 200.000 φρέσκων τριαντάφυλλων ημερησίως, χαρακτηριζόμενο ως “ η μέγα-βιομηχανία των τριαντάφυλλων” μεταξύ των μελών της τοπικής κοινότητας.

Γυναίκες της Κίνας – Η αδελφή ‘τριαντάφυλλο’ οδηγεί χωριό στην ευημερία

Η Τσεν Γουανγκχούι, εκπρόσωπος στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), είναι γραμματέας του ΚΚΚ του χωριού Μαοσούι, στο Σιαοτζίν, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Την τελευταία δεκαετία, η Τσεν καθοδήγησε τους ντόπιους στην αποτίναξη της φτώχειας φυτεύοντας τριαντάφυλλα. Με τα λουλούδια, κατάφεραν να μετατρέψουν το Σιαοτζίν στην υψηλότερη και μεγαλύτερη βάση καλλιέργειας τριαντάφυλλου της χώρας.

Η Τσεν έχει δεσμευτεί να ενσωματώσει την ανάπτυξη της επιχείρησης του τριαντάφυλλου στην εφαρμογή της αναζωογόνησης της υπαίθρου, ως έναν τρόπο ανοικοδόμησης του Σιαοτζίν σε έναν όμορφο τόπο στους πρόποδες του βουνού Τζιατζίν. Οι ντόπιοι αναφέρονται εγκάρδια στην Τσεν ως «Αδελφή-Τριαντάφυλλο» και «Γραμματέας-Τριαντάφυλλο», σε αναγνώριση των θυσιών της για να τους βοηθήσει.

Νέος δρόμος προς την κοινή ευημερία

Σε υψόμετρο σχεδόν 3.000 μέτρων, το Μαοσούι είναι ένα απομακρυσμένο χωριό με μικρή εύφορη καλλιεργήσιμη γη και έλλειψη βολικών συγκοινωνιών. Στο παρελθόν, οι νέοι στο Μαοσούι έβρισκαν συχνά προσωρινή εργασία σε μακρινές πόλεις, αφήνοντας τη γη τους ακαλλιέργητη. Ωστόσο, χάρη στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των τριαντάφυλλων, η ζωή των ντόπιων έχει σταδιακά βελτιωθεί. “Το κάποτε φτωχό χωριό έχει εγκαταστήσει νέα φανάρια και έχει ξαναχτίσει τους δρόμους του. Οι αυλές των ντόπιων επίσης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων”, λέει η Τσεν.

Στις αρχές του 2006, η Τσεν και ο σύζυγός της άρχισαν να διαχειρίζονται ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο, που τους απέφερε σταθερό εισόδημα και πολύ καλή φήμη στους ντόπιους. Η Τσεν αναφέρει όμως πως ένιωθε ευθύνη να βοηθήσει και τους άλλους ντόπιους να αποκτήσουν ευημερία, ειδικά όταν άκουγε ότι πολλοί από τους κατοίκους δεν είχαν χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να δουν έναν γιατρό.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η Τσεν μετά την εκλογή της ως διευθύντρια της επιτροπής του χωριού, το 2010, ήταν να βοηθήσει στην κατασκευή νέων δρόμων. Μετά από αυτό, έψαξε τρόπους για να βοηθήσει τους ντόπιους να ζήσουν εύπορες ζωές.

Τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή της, η Τσεν έβλεπε ότι το Μαοσούι ήταν ευρέως γνωστό ως ένα φτωχό χωριό και οι ντόπιοι μετά βίας έβγαζαν τα έξοδά τους φυτεύοντας και μαζεύοντας καλαμπόκι, πατάτες και σιτάρι, τα οποία πολύ συχνά κατέληγαν να φαγωθούν από αγριόχοιρους.

Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας επιθεώρησης σε καλλιέργειες που είχαν υποστεί ζημιά από αγριόχοιρους, η Τσεν παρατήρησε πολλά άγρια τριαντάφυλλα σε γεωργική γη και γρήγορα έμαθε αυτά μεγάλωναν καλά επειδή προστατεύονταν από τα αγκαθωτά φύλλα τους. Επιπλέον, το μεγάλο υψόμετρο και το δυνατό φως του ήλιου έκαναν το Μαοσούι ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων υψηλής ποιότητας.

Η Τσεν το σκέφτηκε και τελικά αποφάσισε να δημιουργήσει μια φυτεία με τριαντάφυλλα, με τη συμμετοχή ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το 2012, η Τσεν επισκέφτηκε αγρότες τριαντάφυλλων σε 24 περιφέρειες σε επίπεδο επαρχίας και τους ζήτησε να μοιραστούν τις καλύτερες τεχνικές για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων. Αργότερα, φύτεψε με επιτυχία οκτώ είδη τριαντάφυλλου και καλλιέργησε μια νέα ποικιλία διασταυρώνοντας το τοπικό άγριο τριαντάφυλλο με το τριαντάφυλλο τύπου Pingyin, της επαρχίας Σανντόνγκ της Ανατολικής Κίνας.

View this post on Instagram

A post shared by niceonearth (@niceonearth)

Μετά την υποδοχή των νέων ειδών τριαντάφυλλου στην αγορά, η Τσεν τα επεξεργάστηκε σε κρέμα τριαντάφυλλου και τσάι τριαντάφυλλου και εμπιστεύτηκε ένα εργοστάσιο με βάση το Λαντζόου να εξάγει υψηλής ποιότητας ροδέλαιο. Τα τριαντάφυλλα από το Μαοσούι έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης από τους ειδικούς για την υψηλή ποιότητα, το ιδιαίτερο άρωμα και τα μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και το έδαφός του, το Μαοσούι έχει ξεπεράσει πολλούς άλλους τομείς στην Κίνα όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχείρησής του με τριαντάφυλλα, ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις και τις οικονομικές αποδόσεις. Η Τσεν λέει ότι είναι εντάξει τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους να μαζεύουν τα τριαντάφυλλα. Υπό την καθοδήγησή της, κάποιοι αξιωματούχοι του χωριού και κάτοικοι του χωριού, άρχισαν να φυτεύουν τριαντάφυλλα. Επιπλέον, η Τσεν οργάνωσε το χωριό για να ιδρύσει έναν συνεταιρισμό φυτειών τριαντάφυλλων και μέσω του συνεταιρισμού αγόρασε τριαντάφυλλα από τους αγρότες σε τιμές υψηλότερες από την αγορά όταν ήταν εκτός εποχής.

Η Τσεν συνεργάστηκε επίσης με τις σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες για να λάβει πολιτική και οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση. Εμπνευσμένη από την επιτυχία του Μαοσούι, η Τσεν έθεσε ένα υψηλότερο όνειρο, να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από την περιοχή Σιαοτζίν να επωφεληθούν από τη φύτευση και τη συγκομιδή τριαντάφυλλων. Σήμερα, άνθρωποι από περισσότερα από 40 χωριά στο Σιαοτζίν καλλιεργούν τριαντάφυλλα στη γη τους για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Η Τσεν έχει επίσης εξερευνήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει υποκαταστήματα ΚΚΚ, επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αγρότες και βάσεις φυτειών, για να ενισχύσει τη φύτευση τριαντάφυλλων μεταξύ των ντόπιων. Με την υποστήριξη της Τσεν, ο Γιου Φουλιάνγκ, ένας αγρότης με αναπηρία, άρχισε να καλλιεργεί τριαντάφυλλα το 2015. Κέρδισε 3.700 γιουάν (529 $ ΗΠΑ) από την επιχείρηση τον επόμενο χρόνο. Τώρα διαχειρίζεται τέσσερα mu (περίπου 0,27 εκτάρια) κήπους με τριανταφυλλιές και έχει ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 40.000 γιουάν (5.714 δολάρια ΗΠΑ). «Η φύτευση τριαντάφυλλων είναι μια επικερδής επιχείρηση για ανθρώπους σαν εμένα σε ορεινές περιοχές για μια καλύτερη ζωή», λέει ο ίδιος.

Το 2016, η Τσεν ψηφίστηκε γραμματέας του ΚΚΚ του Μαοσούι. Τον επόμενο χρόνο, πούλησε τα σπίτια της, δανείστηκε χρήματα από συγγενείς και φίλους και χρησιμοποίησε όλες τις οικονομίες της για να χτίσει ένα εργαστήριο για την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με το τριαντάφυλλο. Το εργαστήριο, που καλύπτει περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει αναπτύξει δεκάδες προϊόντα που σχετίζονται με το τριαντάφυλλο, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η Τσεν έχει συνεργαστεί με μια επιχείρηση με έδρα το Σεντζέν για την ανάπτυξη προϊόντων στοματικών πλύσεων και καλλυντικών. Η βάση της φυτείας τριαντάφυλλων, που ιδρύθηκε από την Τσεν, έχει γίνει μια βιομηχανία πυλώνας για το Σιαοτζίν και έχει βοηθήσει τους ντόπιους να βγουν από τη φτώχεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1.200 πρώην φτωχά νοικοκυριά και 470 οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες από 31 χωριά, έχουν βγει από τη φτώχεια με την καλλιέργεια τριαντάφυλλων.

Οι αγρότες τριαντάφυλλων έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 50.000 γιουάν (7.143 δολάρια ΗΠΑ) έως 100.000 γιουάν (14.286 δολάρια ΗΠΑ). Η Τσεν λέει ότι θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τη φύτευση των τριαντάφυλλων με την ανάπτυξη της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας, για να προωθήσει την αναζωογόνηση της υπαίθρου και να δημιουργήσει πρόσθετες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους.

Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Το Σιαοτζίν έχει κατασκευάσει 110 mu (7,3 εκτάρια) εκθεσιακών πάρκων τριαντάφυλλων, κοιλάδων με τριαντάφυλλα και ζώνες εμπειρίας και η κομητεία έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βιομηχανική αλυσίδα που σχετίζεται με τη φυτεία, την επεξεργασία, τις πωλήσεις, την περιήγηση στα αξιοθέατα, την εμπειρία, τη διδασκαλία και την έρευνα. Η ειδική τουριστική αναπτυξιακή προσέγγιση, η οποία ενσωματώνεται με την επίσκεψη σε πρώην επαναστατικές τοποθεσίες και την εκτίμηση των τριαντάφυλλων και του τσαγιού, έχει γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αγροτικού τουρισμού.

Το 2019, η περιοχή Σιαοτζίν πραγματοποίησε το πρώτο Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου Τσισί, για να ενισχύσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας τριαντάφυλλων. Πέρυσι, η Τσεν συγκέντρωσε περισσότερα από 30 εκατομμύρια γιουάν (4,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να χτίσει ένα ερευνητικό κτίριο, το οποίο δημιούργησε περίπου 200 ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους. Με πρόταση της Τσεν, το Μαοσούι ίδρυσε ένα ειδικό ταμείο για την υποστήριξη της διατήρησης του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

Η Τσεν λέει ότι, ως αξιωματούχος του χωριού, είναι καθήκον της να κάνει πιο συγκεκριμένη δουλειά για τους ανθρώπους της βάσης και να τους οδηγεί καθώς προσπαθούν να ζήσουν μια πολλά υποσχόμενη ζωή, προσθέτοντας ότι η εκλογή της ως εκπρόσωπος στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ της έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης.

Από τη συμμετοχή της στο συνέδριο στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο, η Τσεν συμμετείχε σε περίπου 40 συνεδρίες δημοσιότητας και εκπαίδευσης, για να μιλήσει για τις κατευθυντήριες αρχές που απορρέουν από το συνέδριο. Ως εκπρόσωπος της βάσης, παραμένει πιστή στην αποστολή της, εμβαθύνει στις θεωρητικές σπουδές που σχετίζονται με τις γεωργικές και αγροτικές υποθέσεις, προσπαθεί να συμβάλει και να συμμετάσχει στην εφαρμογή της στρατηγικής για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη κοινής ευημερίας και προόδου στην οικοδόμηση ενός οικολογικού πολιτισμού.

View this post on Instagram

A post shared by Wouter Vd Berg (@wiwa_b)

Την τελευταία δεκαετία, η Τσεν έχει λάβει πολλές διακρίσεις υψηλού επιπέδου, όπως το βραβείο για εθνικό πρότυπο για την καταπολέμηση της φτώχειας, εθνικό εξέχον μέλος ΚΚΚ και Κάτοχος Εθνικού Κόκκινου Μπάνερ της 8ης Μαρτίου, σε αναγνώριση της συνεισφοράς και των θυσιών της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της γενέτειράς της. «Ποτέ δεν περίμενα ότι η φύτευση τριαντάφυλλων θα έφερνε το χωριό μας στο μονοπάτι της οικονομικής ευημερίας. Πιστεύω ότι το μέλλον του χωριού μας θα είναι λαμπρό σαν τα τριαντάφυλλα», λέει η Τσεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments