Πολιτική

Η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση και τα 2+2 μέτρα στήριξης

Η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση και τα 2+2 μέτρα στήριξης

Πηγή Φωτογραφίας: Περιγραφή Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι παρεμβάσεις για οργάνωση του κτηματολογίου και η επαγγελματική εκπαίδευση, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εμφανώς προβληματισμένη από τις αυξήσεις στην ενέργεια, η κυβέρνηση προωθεί ένα πακέτο στήριξης των νοικοκυριών.

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση και τη συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών στην ενέργεια βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί ένα πακέτο μέτρων για την οικονομική στήριξη των πιο ευπαθών νοικοκυριών, τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, εν όψει και της χειμερινής περιόδου.

Βέβαια, το εν λόγω πακέτο μέτρων απομένει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη.

Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης.

«Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια», υπογράμμισε και παράλληλα συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν τρία ακόμα μέτρα στήριξης στις τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διορθώσει τις ανισότητες των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πολλά νοικοκυριά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο των επιδομάτων θέρμανσης και πρόκειται να επιδοτηθούν.

«Θα μιλήσει ο υπουργός και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες: μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια. Για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μια αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να κοπεί μαχαίρι».

Το τεκμαρτό εισόδημα

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι από το 2024 και μετά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν ένα σημείο αναφοράς τεκμαρτού εισοδήματος. Δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή της στρεβλής εικόνας. “Δεν μπορεί να υπάρχει περίπτωση επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό”, τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρότυπο αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τους επαγγελματίες αυτούς να συμμορφωθούν με τη φορολογία. Όπως εξήγησε, όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το εκτιμώμενο κατώτατο όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024 και μετά, με έκπτωση 25% για τα υπόλοιπα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τα προαναφερθέντα μέτρα ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εφαρμογή τους το 2025, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος.

«Πρόκειται, βέβαια, για μόνο μία όψη της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα», παρατήρησε.

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με το καινούργιο μέτρο πρόκειται να γίνουν γνωστές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments