Nέα της αγοράς

Η Pharmathen εξαγοράζει την CBL Patras έναντι 80 εκατ.

Η Pharmathen εξαγοράζει την CBL Patras έναντι 80 εκατ.

Πηγή Φωτογραφίας: pharmathen//Η CBL Patras S.A. ξεκίνησε από την επιστημονική έρευνα του καθηγητή Κλεομένη Μπάρλου (ιδρυτής και βασικός μέτοχος), στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1989

Σε μία σημαντική επιπλέον επένδυση στην χώρα μας προχωράει η Pharmathen, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Partners Group

Η CBL Patras S.A. ξεκίνησε από την επιστημονική έρευνα του καθηγητή Κλεομένη Μπάρλου (ιδρυτής και βασικός μέτοχος), στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1989, με κάποια πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία έτυχαν άμεσης αναγνώρισης από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα ως βασικές πρώτες ύλες (Barlosresins), οι οποίες βελτίωσαν με επαναστατικό τρόπο τις μεθόδους παραγωγής πεπτιδίων και μικρών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας, από την ίδρυσή της, η CBL διατηρεί ισχυρές ρίζες ως εταιρεία τεχνολογίας πεπτιδίων, αποδεικνύοντας το ρόλο της τεχνολογίας στις εμπορικές εφαρμογές. Ο καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος απέδειξε τη χρησιμότητα των τρυλικών ρητινών και της υβριδικής διαδικασίας στη χημική σύνθεση της προθυμοσίνης, ενός πεπτιδίου 108 αμινοξέων.

Η CBL συνεχίζει να αναπτύσσει μοναδικά αντιδραστήρια πεπτιδίων, όπως προστατευμένη από mmt / mttFmoc-κυστεΐνη και Fmoc-λυσίνη και συνθετικές τεχνικές για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής ανάπτυξης ακόμη και των πιο σύνθετων πεπτιδίων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό το 2021, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 20,1 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 29,3% σε σχέση με το 2020, ενώ εντυπωσιακό είναι το περιθώριο κέρδους της και η βελτίωση των αποτελεσμάτων. Σε επίπεδο EBIDTA (11,5 εκατ. ευρώ) ο συντελεστής επί των πωλήσεων ανήλθε σε 57,29% έναντι 51,27% το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων το 2021 (9,22 εκατ. ευρώ) ήταν βελτιωμένα κατά 58,74% ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση (64,75%) στα κέρδη μετά φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν σε 7,23 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρείας, η οποία διαθέτει ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται μόλις σε 58 χιλ. ευρώ καθώς ο δανεισμός της, ύψους 7,1 εκατ. ευρώ (τραπεζικά δάνεια και μισθώσεις) ισοσκελίζεται με ισόποσα σε διαθέσιμα και επενδύσεις. Στα τέλη του 2021 το προσωπικό που απασχολούνταν στην εταιρεία ανέρχονταν σε 94 άτομα.

Οι επενδυτές της Pharmathen έχουν δείξει ότι επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την ενίσχυση με επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ στο επενδυτικό πρόγραμμα της Pharmathen, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ήδη σε εξέλιξη για την πενταετία 2022-2026 ανακοίνωσαν σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρυσι την άνοιξη, οι Charles Dallara, Chairman of the Board, Partners Group USA, Thomas Werner, President of the Supervisory BoD, Pharmathen και Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen.

Συγκεκριμένα, η Pharmathen με τα 50 εκατομμυρία θα δημιουργήσει ένα νέο hub καινοτομίας στην Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2025. H επένδυση θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Pharmathen σε ενέσιμα προϊόντα παρατεταμένης αποδέσμευσης καθώς και τεχνολογίες οφθαλμικών προϊόντων, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας στη φαρμακευτική αγορά διεθνώς, και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: business daily//Κωστής Χριστοδούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments