Οικονομία

Ρευματοκλοπές: Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες [vid]

Ρευματοκλοπές: Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Αυστηρότερες κυρώσεις περιμένουν όσους συλλαμβάνονται να «πειράζουν» τους μετρητές ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησής τους, καθώς οι ρευματοκλοπές ανέρχονται πλέον στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

Αυστηρότερες κυρώσεις περιμένουν όσους συλλαμβάνονται να «πειράζουν» τους μετρητές ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησής τους, καθώς οι ρευματοκλοπές ανέρχονται πλέον στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σημειώνονται περίπου 13.000 κλοπές ρεύματος ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο και επιβάλλονται παράλληλα οι ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια) και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Για τις επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπή, προβλέπεται διακοπή λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενίσχυση έως και 480 ευρώ το τρίμηνο 

Νέα έκτακτη ενίσχυση για το ρεύμα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα δοθεί σε 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Oι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα ρεύματος θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και μάλιστα θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά της ενίσχυσης

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ενίσχυση θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το τρίμηνο θα είναι τα 45 ευρώ και το μέγιστο τα 480 ευρώ.

Οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση θα δουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments