Πολιτική

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην Κίνα σε κρίσιμη διεθνή συγκυρία

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην Κίνα σε κρίσιμη διεθνή συγκυρία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: ΓτΠ, Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία, επισκέφθηκε σημερα και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός εν μέσω δραματικών γεγονότων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσκεψη στο Πεκίνο, σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Αν και η επίσκεψη προγραμματίστηκε πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα αποκτήσει πρόσθετη σημασία, καθώς οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Επί τάπητος στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από δύο μεγάλους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης. Πρόκειται για την United Credit και την Chengxin Rating Group.

Η σταθερή θέση και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κίνα είναι ότι οι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με το Πεκίνο απαιτούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με το Πεκίνο και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας για την οικοδόμηση μιας πιο ισορροπημένης σχέσης, δεδομένων των πολιτιστικών δεσμών και της γεωπολιτικής της θέσης.

Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Στη συνέχεια και οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν τη Σαγκάη για να εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην CIIE (China International Import Expo).  Ο Πρωθυπουργός είχε αρχικά προγραμματίσει να επισκεφθεί την έκθεση, η οποία διαθέτει ελληνικό περίπτερο με 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί επί τόπου, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τη συνάντησή του με την κινεζική πολιτική ηγεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments