EDITOR'S PICK

Πέντε σπίτια του ονείρου χτισμένα μέσα στο δάσος

Πέντε σπίτια του ονείρου χτισμένα μέσα στο δάσος

Πηγή Φωτογραφίας: architecturaldigest.in

Στην Ελλάδα συναντάμε συχνά σπίτια χτισμένα πάνω στη θάλασσα, στην άκρη του γκρεμού, σε βουνοκορφές και υπέροχες ακρογιαλιές.

Πάντα με γνώμονα τις επιταγές του νόμου και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η χώρα μας έχει κτίσματα με υπέροχη θέα και τρομερή αισθητική. Αυτό που σίγουρα δεν έχει, όμως, είναι σπίτια χτισμένα μέσα στη ζούγκλα ή σε παρθένο δάσος.Το ελληνικό φυσικό τοπίο δεν διαθέτει τέτοιου τύπου βιοποικιλότητα, ωστόσο στο εξωτερικό-σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση- έχουν χτιστεί σπίτια με τρομερή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερο στυλ.

Ο σχεδιασμός κατοικιών που είναι χτισμένες μέσα σε ζούγκλα θέτει ορισμένες προκλήσεις. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν δεδομένα που είναι αδύνατον να αγνοηθούν.

Το έδαφος είναι συχνά πιο δύσβατο και πιο δύσκολο να ανασκαφεί, ενώ και τα οικοδομικά υλικά δεν εύκολο να φτάσουν σε όλα τα σημεία. Υπάρχουν όμως και ζητήματα αισθητικής.

Πώς τιμάς το φυσικό περιβάλλον και δείχνεις τον σεβασμό σου σε αυτό; Με ποιον τρόπο χτίζεις ώστε να ενοχλήσεις στο λιγότερο δυνατό μέτρο το οικοσύστημα που θα σε φιλοξενήσει; Και φυσικά, οι αρχιτέκτονες πρέπει επίσης να εξετάσουν τους παράγοντες βιωσιμότητας της οικοδόμησης σε τέτοια ιδιαίτερα περιβάλλοντα.

Όσοι τόλμησαν μια τέτοια λύση και άλλαξαν για πάντα τη ζωή τους εμπιστεύτηκαν αρχιτέκτονες και οικοδόμους που έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε, με τη βοήθεια του AD, πέντε σπίτια που επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει να ζεις μέσα στη ζούγκλα.

Jungle House, Βραζιλία

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν ο σύγχρονος σχεδιασμός και η τροπική βλάστηση; Αυτό αναρωτήθηκαν οι σχεδιαστές του Studio mk27 όταν έφτιαχναν το ακίνητο που θα γινόταν τελικά το Jungle House. Το έδαφος διαμόρφωσε τις βεράντες και τον πρώτο όροφο, με το κύριο μέρος του σπιτιού να μοιάζει ότι ξεφυτρώνει μέσα από τη ζούγκλα.

View this post on Instagram

A post shared by studio mk27 (@studiomk27)

Achioté, Κόστα Ρίκα

Σχεδιασμένο από την τσεχική εταιρεία Formafatal, το Achioté ήταν το πρώτο έργο τέτοιου τύπου στην Κόστα Ρίκα. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν πηλό από την ανασκαφή του χώρου για να κατασκευάσουν τους τοίχους των σπιτιών, που βρίσκονται κοντά στην Playa Hermosa. Ο χώρος διαθέτει δύο πανομοιότυπες βίλες, οι οποίες κοιτούν προς τον ωκεανό, αν και οι εσωτερικοί χώροι διαφέρουν μεταξύ τους. Οι λεπτές, αιχμηρές γραμμές κάθε κτίσματος σχεδιάστηκαν ως άμεση αντίθεση με την πλούσια και ατίθαση βλάστηση της ζούγκλας που το περιβάλλει.

Raintree House, Κόστα Ρίκα

View this post on Instagram

A post shared by Studio Saxe (@studiosaxe)

«Θέλαμε ένα σπίτι που να μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί, αγκαλιασμένο από τον θόλο, να χορεύει με τη ζούγκλα». Αυτή είναι η εντολή που έδωσαν οι πελάτες του Studio Saxe στην εταιρεία όταν ξεκίνησαν τις εργασίες για το Raintree House. Οι σχεδιαστές ξεκίνησαν με ένα τσιμεντένιο θεμέλιο, το οποίο επέτρεψε στα προκατασκευασμένα χαλύβδινα στοιχεία από σκυρόδεμα να προεξέχουν πάνω από τη ζούγκλα. Δεδομένης της τρομερής του θέσης, η κύρια κρεβατοκάμαρα και οι κύριοι χώροι του σπιτιού τοποθετήθηκαν στον δεύτερο όροφο, όπου η επαφή με το πράσινο είναι πιο έντονη.

Sharma Springs, Ινδονησία

Με έξι ορόφους σε δύο επίπεδα και τέσσερα υπνοδωμάτια, το Sharma Springs είναι μία από τις ψηλότερες κατασκευές από μπαμπού στο Μπαλί. Σχεδιασμένο από την Elora Hardy, ιδρύτρια της IBUKU, το σπίτι είναι εμπνευσμένο από τα πέταλα ενός λωτού. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να προχωρήσουμε πέρα από την ιδέα της καλύβας από μπαμπού», δήλωσε η Hardy στην AD το 2017. Στο εσωτερικό του Sharma Springs, η σχεδιάστρια φρόντισε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό θέμα σε κάθε δωμάτιο με βάση τις προτιμήσεις του πελάτη.

Residence in Iporanga, Βραζιλία

Οι πελάτες αυτού του σπιτιού, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Nitsche Arquitetos Associados με έδρα το Σάο Πάουλο, ήθελαν ένα ακίνητο που να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο μέσα στη βλάστηση. Ωστόσο, ως πενταμελής οικογένεια, δεν ήταν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν σε μερικά πράγματα: ήθελαν πέντε υπνοδωμάτια και άφθονο χώρο για να περνούν χρόνο μαζί. Έτσι, οι σχεδιαστές είχαν μια πρόκληση στα χέρια τους. Επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα σπίτι τριών ορόφων με έναν ξύλινο δεύτερο όγκο που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments