Διεθνή

Κίνδυνο ξηρασίας αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη – Ξεμένει από νερό

Κίνδυνο ξηρασίας αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη – Ξεμένει από νερό

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν μειώσει τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της πόλης, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για μια πιθανή κρίση ξηρασίας.

Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν μειώσει τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της πόλης, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για μια πιθανή κρίση ξηρασίας.

Κίνδυνο ξηρασίας αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη, κάτι που κάνει τις Αρχές, να τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς η έλλειψη βροχών έχει ρίξει πολύ χαμηλά το επίπεδο των υδάτων σε κάποιες λίμνες και ρέματα της πόλης.

Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν μειώσει τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της πόλης, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για μια πιθανή κρίση ξηρασίας.

Μάλιστα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επέστησε την προσοχή και με ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, απηύθυνε μια επείγουσα και δραματική έκκληση στους κατοίκους της πόλης για εξοικονόμηση νερού.

Στο βίντεο, παρουσιάζεται κι ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Κωνσταντινούπολης (İSKİ), Ισμαήλ Αϊντίν, ο οποίος τονίζει επίσης τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

Στο συνοδευτικό μήνυμά του, ο Ιμάμογλου αναφέρει πως: «Η Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία. Το İSKİ έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη της απώλειας νερού και των διαρροών. Καλώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να σταθούν μαζί μας σε αυτή τη μάχη και να εφαρμόσουν επιμελώς τα μέτρα εξοικονόμησης νερού».

«Η λίμνη έχει στερέψει, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε. Είναι έτσι εδώ και 2-3 μήνες»

Τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της Κωνσταντινούπολης έχουν μειωθεί κατά 18,07%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το İSKİ, τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της Κωνσταντινούπολης έχουν μειωθεί κατά 18,07%. H κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες για την παροχή νερού στην πόλη, καθιστώντας τις προσπάθειες εξοικονόμησης κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης πρόκλησης.

Όπως αναφέρει ο Αϊντίν στο βίντεο το İSKİ κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να σώσει περίπου 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χάνονταν πριν προλάβουν να φτάσουν στην επιφάνεια.

Ακόμα αναφέρει ότι το 2019 το ποσοστό που χανόταν από διαρροές και απώλειες ήταν στο 22,68% και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό το ποσοστό έπεσε στο 19,45% και προσθέτει πως τα έργα είναι σε εξέλιξη ώστε στο τέλος του 2023 αυτό το ποσοστό να πέσει κάτω από το 19%.

Η ετήσια κατανάλωση νερού στην Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μάλιστα όπως επισημαίνει κάθε 1% πτώσης στην κατανάλωση σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Πηγή: ot.gr//Γιώργος Φρουζάκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments