Γεωπολιτικά

Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Smoke rises following an Israeli airstrike, in Gaza City, Sunday, Oct. 8, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations, killing hundreds and taking captives. Palestinian health officials reported scores of deaths from Israeli airstrikes in Gaza. (AP Photo/Hatem Moussa)

Φάρμακα, νερό, καύσιμα - στη Γάζα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μία επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί εκεί από την DW.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε με αντίποινα. Στο μεταξύ, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα διαρκώς επιδεινώνεται. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, ωστόσο ελάχιστη είναι αυτή που καταλήγει όντως εκεί. Αυτό επιβεβαίωσαν στην DW και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «καταστροφική».

Η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ασαφείς. Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Για πληροφορίες που αφορούν λοιπόν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα η DW εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η DW δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Πώς φτάνουν οι προμήθειες βοήθειας στη Γάζα;

Οι διεθνείς προμήθειες βοήθειας παραδίδονται πρώτα στην Αίγυπτο, όπου συνήθως οδηγούνται με φορτηγά στο πέρασμα της Ράφα. Από εκεί επαναφορτώνονται σε φορτηγά, που βρίσκονται στην πλευρά της Γάζας. Εκεί παραλαμβάνονται από τις οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ώστε να διανεμηθούν στα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι δρόμοι στη Γάζα είναι είτε μερικώς κατεστραμμένοι είτε τα ερείπια και τα μπάζα από τα κατεστραμμένα σπίτια εμποδίζουν τη μετακίνηση των φορτηγών. Επιπλέον, το Ισραήλ θέτει όρους για την παροχή της βοήθειας, ζητώντας εγγυήσεις ότι αυτή δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

Υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στη Γάζα;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή στη Γάζα υπάρχουν διαθέσιμα μόνο τρία λίτρα νερό ανά άτομο ημερησίως. Ωστόσο, το ελάχιστο απαιτούμενο νερό για ένα άτομο υπολογίζεται σε 15 λίτρα – για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού, για μαγείρεμα και για προσωπική υγιεινή, σύμφωνα με τον Τόμπι Φρίκερ, εκπρόσωπο της UNICEF.

Τι κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία;

Ο Κρίστιαν Κάτσερ, διευθύνων σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γερμανία, γράφει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης: «Οι χειρουργοί μας μάς ενημέρωσαν ότι ορισμένες επεμβάσεις γίνονται αναγκαστικά δίχως αναισθησία. Δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα παυσίπονα. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης, είναι απαράδεκτες».

Ο Μοχάμεντ Ομπέιντ, Παλαιστίνιος χειρουργός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα, περιγράφει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μια επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο πάτωμα ενός διαδρόμου στο νοσοκομείο: «Ακρωτηριάσαμε το πόδι ενός 9χρονου αγοριού σχεδόν δίχως αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος κρατούσε το στόμα του παιδιού ανοιχτό για να μην πνιγεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Το πέρασμα στα σύνορα της Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς. Δεκάδες τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, ώστε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία εκεί.

Πώς μετακινούνται οι άνθρωποι στη Γάζα;

Επειδή δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη βενζίνη για τα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις: σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, ορισμένοι μετακινούνται με τα πόδια ή χρησιμοποιούν άλογα, μουλάρια ή ακόμη και κάρα που σέρνουν γαϊδούρια.

Ειδικά μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσαν οι ισραηλινές αρχές, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας επιχείρησαν να μετακινηθούν προς το νότο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ερυθρό Σταυρό τα νοσοκομεία ήταν δύσκολο να εκκενωθούν, ενώ οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης και βοήθειας ανέφεραν ότι δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους τραυματίες.

Πηγή: dw.com//Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου//Σίλια Τομς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments