Διεθνή

Στο “σημείο μηδέν” οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Στο “σημείο μηδέν” οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Skynews.com

Ραγδαία η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.

Ραγδαία είναι η επιδείνωση που παρατηρείται στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τ ο Ισραήλ, με την Άγκυρα να ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ και με το Ισραήλ να κάνει ουσιαστικά λόγο για συμπόρευση και σύμπλευση της Τουρκίας με την εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ερντογάν: Οξεία επίθεση εναντίον Νετανιάχου και Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν.

Σε έναν πρώτο χρόνο, καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ, στη συνέχεια, εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία “εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις”.

Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «ο Νετανιάχου έχει χάσει τη στήριξη των ίδιων των πολιτών του Ισραήλ.  Χρησιμοποιεί το θρησκευτικό αίσθημα, ώστε να βρει υποστηρικτές για τις σφαγές».

«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρότασή του για εφαρμογή ενός συστήματος εγγυητριών χωρών στο πλαίσιο μίας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Ισραήλ: Η Τουρκία κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη Χαμάς

Έντονη υπήρξε η αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ.

Μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ ότι κινείται ολοένα και περισσότερο προς τη Χαμάς.

«Η απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις είναι άλλο ένα βήμα προς την πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Παράλληλα, υπερασπίζεται τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πόλεμο αυτοάμυνας» και χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως «τον αληθινό εχθρό του παλαιστινιακού λαού».

Ο Μπλίνκεν σε ρόλο “πυροσβέστη”;

Λίγο μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς κρίσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίστηκε στα εγχώρια και διεθνή ενημερωτικά μέσα το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών,  Άντονι Μπλίνκεν, στην Άγκυρα, με τον ίδιο να φέρεται να επιθυμεί να κατευνάσει τους υψηλούς τόνους και την ένταση.

Συγκεκριμένα, στην Άγκυρα θα βρεθεί την Κυριακή, για δύο ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδεία του στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διαρρέεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments