Διεθνή

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν – Χριστοδουλίδη

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν – Χριστοδουλίδη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Cnn.com

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Κύπρο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε έκτακτη στάση στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε έναν ακόμη ενδιάμεσο σταθμό στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με ηγέτες και ομολόγους του στην περιοχή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκε λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση ανακούφιση της συνεχιζόμενης κρίσης.

 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των ανασταλμένων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και για το διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το σκοπό αυτό.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Με βάση την ανάρτηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή. Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Άγκυρα, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει το κήρυγμά του κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής και διατλαντικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της Σουηδίας ως μέλους, καθώς και την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής ο Μπλίνκεν, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε στο Τελ Αβίβ και το Σάββατο στο Αμάν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη παράλληλα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments