Διεθνή

Η σχέση των Παλαιστινίων με τη Χαμάς

Η σχέση των Παλαιστινίων με τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Aljazeera.com

Ψέματα και στρεβλώσεις για τη Γάζα.

Η φράση “άλλο η Χαμάς και άλλο η Παλαιστίνη ” είναι μια θέση που υιοθετήθηκε και δυστυχώς αναπαράγεται από την ελληνική κυβέρνηση και έχει γίνει καραμέλα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη τους μάζα, υποστηρίζουν τη Χαμάς σε ποσοστό σχεδόν 60%, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό, ζητούν την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και επομένως αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών. Είναι λοιπόν συνένοχοι στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς; Δεν είναι ούτε συνένοχοι ούτε συμμέτοχοι, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν την ευθύνη της υποστήριξης ενός τέτοιου καθεστώτος. Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις για την καταπίεση που λαμβάνει χώρα, δεν γίνονται διαδηλώσεις για τον πολυτελή βίο που διάγουν οι αξιωματούχοι της Χαμάς, δεν υπάρχουν  αντιδράσεις για τους πόρους που ξοδεύονται σε έναν λαβύρινθο από αποθήκες και εξοπλισμούς, ενώ οι πολίτες ζουν μέσα στη δυστυχία.

Συνεπώς, η Χαμάς έχει μια σημαντική υποστήριξη από το σύνολο των Παλαιστινίων. Η θέση «άλλο η Χαμάς και άλλο οι Παλαιστίνιοι» είναι ένα βολικό εφεύρημα, για να στρογγυλέψει την πραγματικότητα. Προφανώς, αυτοί που διατυπώνουν αυτή τη θέση αισθάνονται ενοχές που στηρίζουν το Ισραήλ και το δικαίωμα στην αυτοάμυνά του. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως όρια στην αυτοάμυνα δεν υπάρχουν όταν μετράς 1.400 νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες. Το κακό θα πρέπει να ξεριζωθεί πλήρως, για να μην ξαναεμφανιστεί. 

Από την αρχή, το Ισραήλ εκπλήρωσε τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις. Έδωσε τουλάχιστον τρεις παραταθείσες προθεσμίες στους κατοίκους της Γάζας για να μετακινηθούν νότια και ταυτόχρονα προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν κρησφύγετα κάτω από νοσοκομεία και δίπλα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Έδειξε επίσης ένα βίντεο με τους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν ασθενοφόρα για να μετακινούνται. Ακριβώς το ίδιο ισχυρίστηκε το 2008 ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής και όχι ένας φανατικός Εβραίος, σε δημόσια ομιλία του. (Το βίντεο αυτό μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο). Όλα αυτά ήταν άμεσα γνωστά στους απλούς κατοίκους της Γάζας.

Και δεν τα έμαθαν τώρα. Τα έβλεπαν εδώ και πολλά χρόνια και τα επικροτούσαν, πανηγυρίζοντας κάθε φορά που πληροφορούνταν πως Ισραηλινοί πολίτες σκοτώνονταν από τα πυρά των τρομοκρατών της Χαμάς. 

Θα ήταν προσβολή για το κράτος του Ισραήλ να συγκρίνει κανείς τις διαμαρτυρίες των Ισραηλινών πολιτών κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου προχθές, εν μέσω πολέμου, με την ένοχη σιωπή των Παλαιστινίων για τις 15ετείς ενέργειες της Χαμάς. Είναι ακριβώς αυτή η ένοχη σιωπή που όχι μόνο τροφοδοτεί την τρομοκρατία αλλά, όπως δείχνουν τα γεγονότα, την ενισχύει. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι, λοιπόν, πλήρως άμοιροι ευθυνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments