Policy Briefs

Η συνταγματική αναθεώρηση της Μελόνι αντίθετη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Η συνταγματική αναθεώρηση της Μελόνι αντίθετη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Πηγή Φωτογραφίας: Alphafreepress.gr

Η πρόταση μεταρρύθμισης της Μελόνι προβλέπει έναν άμεσα εκλεγμένο Πρωθυπουργό, καθώς και έναν νόμο που θα έδινε στην κυβερνητική πλειοψηφία το 55% των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση της Ιταλίας που προτάθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Τζόρτζια Μελόνι η οποία προβλέπει την άμεση εκλογή του πρωθυπουργού, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής, με ορισμένους να την αποκαλούν λανθασμένη, άλλους να λένε ότι υπολείπεται των προηγούμενων προτάσεων. καθώς και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσιάστηκε από την κ. Μελόνι ως η «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων », το νομοσχέδιο αμφισβητήθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικούς.

Ενώ η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D), Elly Schlein, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «επικίνδυνη» για την Ιταλία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Roberto Fico, τώρα επικεφαλής της επιτροπής εγγύησης του Κινήματος 5 Αστέρων, το περιέγραψε ως «ατημέλητο και παραμελημένο» .

Το κείμενο θα τροποποιήσει τρία άρθρα του Συντάγματος: το άρθρο 88 για την εξουσία του αρχηγού του κράτους να διαλύει τα Επιμελητήρια, το άρθρο 92 για το διορισμό του Πρωθυπουργού και το άρθρο 94 για την πρόταση εμπιστοσύνης και δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Η πρόταση μεταρρύθμισης της κ. Μελόνι προβλέπει έναν άμεσα εκλεγμένο πρωθυπουργό, καθώς και έναν νόμο που θα έδινε στον νικητή συνασπισμό ή στο κόμμα το 55% των εδρών στο κοινοβούλιο, καθιστώντας ευκολότερη την ψήφιση των νόμων του — αλλά, όπως επιβεβαίωσε η κ. Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Νοεμβρίου, «εσκεμμένα» δεν ασχολείται με το ζήτημα ενός πιθανού συστήματος δεύτερου γύρου μεταξύ δύο υποψηφίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Stefano Ceccanti, συνταγματικό εμπειρογνώμονα και πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D), η πρόταση είναι “εντελώς αφύσικη ενόψει των διαφόρων προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και των ευρωπαϊκών προτύπων” .

Το κείμενο φαίνεται να απομακρύνεται από προηγούμενες προτάσεις υπέρ ενός άμεσα εκλεγμένου Πρωθυπουργού, καθώς αυτές βασίζονταν κυρίως στον ορισμό (και όχι στην άμεση εκλογή) του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με ένα σύστημα κυρίαρχης πλειοψηφίας και σε εξουσίες παρόμοιες με αυτές της γερμανίδας καγκελαρίου: η εμπιστοσύνη που χορηγείται στον καγκελάριο από ένα μόνο σώμα· την εξουσία να ζητά από τον αρχηγό του κράτους την απόλυση και το διορισμό υπουργών· εποικοδομητική ανταρσία με τον διορισμό νέου πρωθυπουργού με απόλυτη πλειοψηφία. την εξουσία να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ήττας στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση της Meloni, ο κ. Ceccanti είπε επίσης στο Euractiv Italy ότι, παρόλο που προβλέπει την άμεση εκλογή του πρωθυπουργού, δεν έχει τέτοιες εξουσίες: και τα δύο κοινοβούλια πρέπει πάντα να συμφωνούν για τη δυσπιστία προς τον πρωθυπουργό και την παύση υπουργών. απαιτεί πάντα να περάσουμε από την ατομική δυσπιστία κάθε υπουργού.

Επιπλέον, ο κ. Ceccanti τονίζει ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στο απλό σχήμα που προβλέπεται για τις ιταλικές δημοτικές εκλογές.

Σχετικά με την πρόταση για αποφυγή τεχνικών κυβερνήσεων ή συνασπισμών διαφορετικών πολιτικών προσανατολισμών, που θα επέτρεπε επίσης την ανασύσταση της πλειοψηφίας με τον ίδιο πρωθυπουργό ή άλλο μέλος της ίδιας πλειοψηφίας σε περίπτωση πτώσης μιας κυβέρνησης, ο κ. Ceccanti είπε:

«Με εξαίρεση την έκκληση για συνέχεια του προγράμματος, ο δεύτερος πρωθυπουργός μπορεί να οικοδομήσει την πλειοψηφία όπως θέλει. Έτσι ενθαρρύνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της πλειοψηφίας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments