Πολιτική

Το Μαξίμου καταρτίζει το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα ακούγονται

Το Μαξίμου καταρτίζει το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα ακούγονται

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ποιοι παραμένουν και ποιοι έρχονται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν το τελευταίο τεστ πολιτικής σύγκρουσης σε δώδεκα μήνες και σηματοδοτούν το τέλος του κύκλου των προεκλογικών εκστρατειών των κομμάτων.

Το ερώτημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ποιο μείγμα πολιτικής θα υιοθετηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των ευρωεκλογών, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν επιδείνωση συγκεκριμένων δεικτών και υποχώρηση του μεταρρυθμισμού. 

Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να οριστικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η διαδικασία εκλογής ευρωβουλευτών και, δεύτερον, να δημιουργήσει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

Διάφορες προτάσεις για τα δύο αυτά ζητήματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου φαίνεται βέβαιο ότι θα ληφθεί μια καταρχήν απόφαση σχετικά με το αν οι ευρωεκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, θα είναι με λίστα ή με σταυρό προτίμησης και αν η χώρα θα χωριστεί σε πέντε ή επτά εκλογικές περιφέρειες ή αν θα προστεθεί άλλη μία εκλογική περιφέρεια για τους ομογενείς.

Η τελική απόφαση εναπόκειται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να προτίθεται να υποβάλει εκ νέου τη λίστα για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη Ευρωβουλή έχει ήδη μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και στο παρασκήνιο φουντώνει η συζήτηση για το ποιον θα πρέπει να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την τύχη των έξι σημερινών ευρωβουλευτών που εκλέγονται με σταυρό προτίμησης.

Ένα σενάριο θέλει τους μισούς εξ αυτών – τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο – να βρίσκονται εκ νέου στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα να παίρνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις για τη φυσιογνωμία των τελικών επιλογών και αν σε ένα βαθμό θα υπηρετούν τα πιθανά ανοίγματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα σενάρια για άνοιγμα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, με το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου – που πρόσφατα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ – να φιγουράρει στην κορυφή των σχετικών διεργασιών ή ακόμα και αυτό της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, αλλά και του Πύρρου Δήμα, ο οποίος διετέλεσε και αυτός βουλευτής Επικρατείας το 2012.

Αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος είναι υπεύθυνος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments