Διεθνή

Γάζα: Οριακή η κατάσταση με τον άμαχο πληθυσμό

Γάζα: Οριακή η κατάσταση με τον άμαχο πληθυσμό

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Δραματική η κατάσταση των αμάχων

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με την πίεση μερικών από τους πιο στενούς του συμμάχους εξαιτίας της δραματικής δοκιμασίας, στην οποία υπόκεινται οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας όπου ακόμη και σήμερα χιλιάδες είναι εκείνοι οι οποίοι με τα πόδια εκκενώνουν την πόλη της Γάζας εγκαταλείποντας τις εστίες τους με προορισμό τον νότο.

Μέχρι στιγμής, το 70% του συνολικού πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εκτοπιστεί και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που κατευθύνονται προς το νότο έχει αυξηθεί τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των οικονομικών δυνάμεων της Ομάδας των Επτά (G7) ζήτησαν “ανθρωπιστικές παύσεις” για να επιτραπεί στο Τόκιο να μεταφέρει βοήθεια και να απελευθερώσει ομήρους.

Το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος διανύει τον δεύτερο μήνα του, δεν είναι ορατό. Όπως έχει καταστήσει σαφές το Ισραήλ, η μάχη για τη συντριβή της Χαμάς θα είναι μακρά και δύσκολη.

Σε νέα δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από τους αμάχους και τόνισε ότι η Χαμάς χάνει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας τώρα που οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στην κεντρική πόλη της Γάζας.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως οι κάτοικοι φεύγουν «γιατί καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας και ότι είναι πιο ασφαλής ο νότος όπου θα έχουν νερό, φαγητό και φάρμακα».

Παράλληλα, ο Χάγκαρι ανακοίνωσε ότι η οδός που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας θα ανοίξει ξανά σήμερα για λίγες ώρες, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους χθες, Τετάρτη, και καλώντας εκ νέου όσους δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί να το πράξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αμάχων που μετακινήθηκαν στην περιοχή Σάλαχ αλ Ντιν τριπλασιάστηκε τη Δευτέρα σε 15.000.

Από την πλευρά της η Χαμάς αρνείται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να σημειώσει εδαφικά κέρδη ή και να εισέλθει στο κέντρο της πόλης της Γάζας υπογραμμίζοντας επίσης ότι έχει καταφέρει να καταστρέψει τουλάχιστον 136 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, αναφέρονται σχέδια απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για λίγες ώρες. Ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση, τονίζοντας ότι το Κατάρ είναι αυτό που κινεί αυτή τη στιγμή τα νήματα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, για κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών και απελευθέρωση 10 ή 15 ομήρων.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει με τον Ύπατο αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών Φόλκερ Τουρκ να μιλά για εγκλήματα πολέμου τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την πλευρά της Χαμάς. Το Ισραήλ πάντως ανθίσταται στις εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα συμφωνήσει σε μία κατάπαυση του πυρός έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments