Πολιτική

Μητσοτάκης σε Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με ανθρωπιστική βοήθεια

Μητσοτάκης σε Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με ανθρωπιστική βοήθεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ, Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh, λίγο πριν από την έναρξη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι.

Στη συνάντηση στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των αμάχων στην Γάζα τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει σωστή περίθαλψη για τους 26.000 τραυματίες.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh, λίγο πριν από την έναρξη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων και τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκεται σε επαφή με την Κύπρο και τους σχετικούς εταίρους σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Τόνισε επίσης ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και υπογράμμισε τη διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών. Σημείωσε ακόμη ότι μόνο μια πολιτική λύση που βασίζεται σε αυτή μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής σημείωσε πως «η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους» και πρόσθεσε πως κύριο μέλημα είναι η περίθαλψη των τραυματιών. Σημείωσε ακόμη πως θα ήταν θετικό να βρεθεί τρόπος να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού.

Στην αρχή της συναντήσεως, οι δύο άνδρες είχαν τον εξής διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Η χαρά είναι δική μου. Ελπίζω να σας δω κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήμουν έτοιμος να πω ότι θα ήταν καλό να συναντηθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να είναι εδώ. Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι αυτοί για τους οποίους μιλάτε, 26.000 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν. Νομίζω ότι η προτεραιότητά μας, εκτός από τα τρόφιμα και όλα τα άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα, είναι και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν εμείς και εσείς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε πραγματικά αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments