Οικονομία

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: communicationstoday.co.in

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να επιτυγχάνουν οι χώρες από το νέο έτος.

Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, από την εποχή της διαμάχης για το θέμα του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν “τρέμει” τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ενώ στις Βρυξέλλες εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τηρήσουν οι χώρες από το νέο έτος, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται ακόμη και στις “αυστηρότερες” απαιτήσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι (από τη Γερμανία, ως είθισται).

Η Ελλάδα, η οποία έχει θέσει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για όλη την περίοδο μετά το 2024, έχει μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους της με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι απαιτεί η Γερμανία και προβλέπει πολύ χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών από το 2,6% που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα, εάν περάσει η πρόταση για την προώθηση των επενδύσεων (δηλαδή να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα όλες οι επενδύσεις για πράσινους και ψηφιακούς σκοπούς) και η ελληνική πρόταση για τη βελτίωση της λογιστικής καταγραφής των στρατιωτικών δαπανών, η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει καλύτερα τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους της για τα επόμενα χρόνια.

Μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Ecofin έως το τέλος του έτους και να υπογραφεί έως την άνοιξη της βελγικής Προεδρίας. Κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί περαιτέρω καθυστερήσεις, όχι μόνο επειδή χρειάζονται αρκετό χρόνο για να προσαρμόσουν τον προϋπολογισμό του 2025 στη νέα κατάσταση, αλλά και επειδή η προεδρία της ΕΕ θα μεταφερθεί στην Ουγγαρία μετά το καλοκαίρι.

Οι “διαπραγματεύσεις” θα διεξαχθούν σε τεχνική βάση, με την ανταλλαγή νομικών πράξεων καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, οι οποίες θα εξεταστούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin τον Νοέμβριο. Το κύριο ζήτημα είναι ο ρυθμός επιβράδυνσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για τις χώρες με λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που “καίγεται” για το θέμα αυτό. Το αντίθετο.

Με ρυθμισμένο το χρέος, με σταθερό επιτόκιο δανεισμού, με swaps να προστατεύουν από την αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και με το snowball effect σε πλήρη εξέλιξη (μεγαλύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ από την αύξηση του χρέους), η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη την επίτευξη του στόχου για πολύ καιρό. Άλλες χώρες του νότου ανησυχούν: Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και Ισπανία. Γι’ αυτό και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η χώρα δεν είναι μόνη της και από τις διαπραγματεύσεις μπορεί να βγει και κερδισμένη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments