Policy Briefs

Ισπανία: Η κεντροδεξιά προετοιμάζει αντίσταση στο “πραξικόπημα” Σάντσεθ – Αυτονομιστών

Ισπανία: Η κεντροδεξιά προετοιμάζει αντίσταση στο “πραξικόπημα” Σάντσεθ – Αυτονομιστών

Πηγή Φωτογραφίας: Lematin.ch

Η ισπανική δεξιά προετοιμάζεται να κατεβεί στους δρόμους.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Ισπανίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) ότι προετοιμάζουν μαζικές ενέργειες «αστικής αντίστασης» ενάντια στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Καταλανών αυτονομιστών (JxCat), η οποία περιλαμβάνει έναν αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας για όσους εμπλέκονται Αποσχιστική απόπειρα της Καταλονίας το 2017.

Αυτή η «αστική αντίσταση» ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη από τον Alberto Núñez Feijóo, τον ηγέτη της κύριας δεξιάς αντιπολίτευσης στο ισπανικό κοινοβούλιο, του Partido Popular (PP/PPE).

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών που θα επανέλθουν στην πρωθυπουργία, ο μεταβατικός πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ ενέδωσε στον « εκβιασμό» από την καταλανική αυτονομιστική ομάδα JxCat, είπε ο κ. Núñez κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του. , ανέφερε το El Periodico de Catalunya. 

Η «ιστορική» συμφωνία που ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης μεταξύ του PSOE και της JxCat, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής περιοχής Carles Puigdemont, αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες από τα γεγονότα του 2017, είναι μια «άνευ όρων συνθηκολόγηση» της Μαδρίτης στους αυτονομιστές . Ο κ. Núñez Feijóo, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Sánchez ενέδωσε σε όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι αυτονομιστές για να κερδίσει την υποστήριξή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, μελλοντικός αντίπαλος του κ. Núñez Feijóo στην ηγεσία του PP, έκανε επίσης πολύ σκληρές παρατηρήσεις.

«Αυτοί [το PSOE και το JxCat] μας έφεραν μια δικτατορία από την πίσω πόρτα και είμαστε μόνο στην αρχή », είπε για την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία.

Η εκπρόσωπος του PSOE Pilar Alegría απάντησε σε αυτά τα σχόλια κατηγορώντας τον ηγέτη του PP ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία παρά τη νίκη του στις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Τώρα είναι η σειρά του κ. Sánchez, πρόσθεσε. «Η δεξιά και η ακροδεξιά δεν σέβονται την απόφαση των κάλπες », δήλωσε η κ. Αλέγκρια, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό του PP για «συνθηκολόγηση με την ακροδεξιά » .

Ο κ. Núñez Feijóo και ο Santiago Abascal, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Vox, της τρίτης δύναμης στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι «ενέργειες διαμαρτυρίας» θα συντονιστούν στις περιφέρειες και τους δήμους όπου κυβερνούν σε συνασπισμό, προκειμένου να αντιταχθούν στην « η συμφωνία της ντροπής» , όπως την χαρακτήρισε ο αρχηγός του PP.

«Θα προβάλουμε ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση », δήλωσε ο κ. Abascal, προειδοποιώντας ότι μετά τη συμφωνία μεταξύ του «πραξικοπηματία» και του «δικτάτορα» Pedro Sánchez, «αρχίζει μια σκοτεινή περίοδος στην ιστορία της Ισπανίας». .

Λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Puigdemont, ο οποίος θα επωφεληθεί από ένα έκτακτο μέτρο χάρης που του επέτρεπε να επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς φόβο σύλληψης, παρουσιάστηκε σε κοινή πρωτοβουλία διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων στις Βρυξέλλες ( Press Club ) για να αποκαλύψει ορισμένες λεπτομέρειες του συμφώνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments