Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε καταλλαγή, όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος και οι έμπειροι διπλωμάτες του τονίζουν ότι η απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο, με μηδενικές υπερπτήσεις ή καταγεγραμμένες παραβιάσεις, δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, διατηρήθηκε με σεβασμό ένα ανεπίσημο μορατόριουμ, καθώς και η αναστολή της προηγούμενης επιθετικής ρητορικής που έδινε την εντύπωση ότι η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονταν στο κατώφλι του πολέμου, επιτρέποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσουν τον οδικό χάρτη διαλόγου που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους και επαναβεβαιώθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μέρος αυτού του οδικού χάρτη διαλόγου είναι και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Άγκυρα την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι θα καθίσει για μία ακόμα φορά ο Μπουράκ Ακτσαπάρ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των δύο πλευρών.
Τα ΜΟΕ δεν αναμένεται να επιφέρουν κάποια ριζική αλλαγή στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Άλλωστε, στο τραπέζι του διαλόγου δεν τίθεται η βαριά ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο ρόλος τους είναι κυρίως να κατανοηθούν σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας οι ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο πλευρές, ο σεβασμός των διακοπών και τα πολλά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία χωρίς εντάσεις. Ωστόσο, στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας ούτε αυτό είναι αυτονόητο.
Η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα έχει αυξημένο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, αποτελεί ένα νέο βήμα προς τη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν. Η υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά, μάλλον, θα λειτουργήσει κατευναστικά για τις διαφορές των δύο χωρών και την επίλυσή τους.