Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πιο κρίσιμη συνεδρίασή του

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πιο κρίσιμη συνεδρίασή του

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο πλέον εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Μπροστά στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορικής του διαδρομής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διατήρησης της ενότητάς του ή της οριστικής διάσπασής του.

Η ημέρα σημαδεύθηκε από αποχωρήσεις κορυφαίων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, καθώς και από τις αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, μέσα σε ελάχιστες ώρες οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταιγιστικές. Δεν είχε απομείνει ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και «έσκασαν σαν βόμβα» οι ηχηρές αποχωρήσεις δύο πρωτοκλασάτων, όσο και ιστορικών στελεχών του κόμματος, του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και εν συνεχεία – με διαφορά μόλις μιάμισης ώρας – του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, με πολύ σκληρές εκφράσεις εναντίον του προέδρου του κόμματος.

Και αυτό την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις διαγραφές, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Ομπρέλας και πιθανόν άλλων στελεχών, ανακοίνωνε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό της εμμονής του να συγκρουστεί με τους «αντιφρονούντες» και να μην κάνει πίσω – όπως άλλωστε και ο ίδιος διαμήνυσε – σε περίπτωση που αρνηθούν να εγκρίνουν την πρότασή του τότε θα προχωρήσει αυτοβούλως στο δημοψήφισμα, βάσει του καταστατικού, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο» διαμήνυε ότι δεν θα κάνει πίσω στη μετωπική πια σύγκρουση.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα προσκρούει στις αντιρρήσεις ακόμη και προεδρικών.

Ιδιαίτερας, ένας κλειστός πυρήνας στελεχών που πρόσκεινται στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα περί βιντεοσκόπησης του διαγγέλματος με αυτό το περιεχόμενο και σίγουρα όχι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που παρακολούθησαν εμβρόντητα τον κ. Κασσελάκη να εξαγγέλλει εσωκομματικό δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και τα όσα προβλέπονται από τη σχετική διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία μάλιστα είχαν στηρίξει τη νέα ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Κασσελάκη, για να του διαμηνύσουν πως δεν συμφωνούν με το εσωκομματικό δημοψήφισμα, όταν τα προς διαγραφή στελέχη, αλλά και η πλειοψηφία της “Ομπρέλας” αποχωρούν, καθώς και ότι δεν είναι λύση στις διαγραφές τα δημοψηφίσματα, όταν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες.

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να θεωρούνται πιθανά και κανένα σενάριο δεν πρέπει να αποκλείεται. Η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «μυρίζει μπαρούτι» και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε προεδρικούς και αριστερή πτέρυγα δεν μπορεί να εκδηλωθεί, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται – κάθε άλλο μάλιστα – «θεαματικές κινήσεις» της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να επιτευχθεί η όποια εναπομείνασα ενότητα του κόμματος, την ύστατη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments