Nέα της αγοράς

Intesa: Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες τράπεζες

Intesa: Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: fpress.gr, Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής της Intesa Carlo Messina επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κόστους που αποζητούν οι επενδυτές σε μια διασυνοριακή συγχώνευση

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής της Intesa Carlo Messina επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κόστους που αποζητούν οι επενδυτές σε μια διασυνοριακή συγχώνευση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους αν θέλουν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Όμως, χωρίς τραπεζική ένωση, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν έχουν λογική, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής της Intesa Carlo Messina επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κόστους που αποζητούν οι επενδυτές σε μια διασυνοριακή συγχώνευση, ώστε να μπορούν να ελπίζουν σε μια αύξηση των μερισμάτων και των κερδών ανά μετοχή.

Είναι ανάγκη να υπάρχουν συνέργειες και η περιοχή όπου οι επενδυτές εστιάζουν για συνέργειες είναι η περιοχή του κόστους. Όμως το να πετύχεις διασυνοριακές συνέργειες σε επίπεδο κόστους δεν είναι εύκολο εγχείρημα, τόνισε ο Messina.

«Θα πρέπει να περιμένουμε για μια τραπεζική ένωση ώστε να δούμε σημαντική διασυνοριακή ενοποίηση στον τραπεζικό κλάδο. Πρέπει όμως να γίνει, διαφορετικά η Ευρώπη  θα παραμείνει μια ασήμαντη ομάδα χωρών» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Messina απηχούν τις απόψεις και του Andrea Orcel, του διευθύνοντος συμβούλου της Unicredit, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας που πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει συμμετοχή στην Alpha Bank.

Οι μεγάλες τράπεζες είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ευρύτερης οικονομίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Unicredit δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να καταλήξει μια ασήμαντη περιοχή αν δεν εργαστεί ώστε να ενοποιήσει την κεφαλαιαγορά της και να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση που θα επιτρέψει στις τράπεζές της να ανταγωνιστούν με τις αμερικανικές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία της.

Σύμφωνα με τον Messina, θα ήταν εύκολο για την Intesa να πετύχει εξοικονόμηση κόστους αν επεκτεινόταν στην εσωτερική αγορά, αλλά αντιμετώπισε θέματα από τις ιταλικές αρχές ανταγωνισμού όταν εξαγόρασε τη μικρότερη τράπεζα UBI το 2020-21.

Η Intesa έχει μερίδιο 30% της συνολικής πίτας καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ιταλία και 20% στα προϊόντα bancassurance.

«Έχουμε σημαντικό πρόβλημα με τις αρχές ανταγωνισμού και το πιθανότερο είναι ότι θα είναι αδύνατο για μας να κάνουμε εξαγορές στην Ιταλία. Μπορεί να το προσπαθήσουν άλλες τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα η Intesa ανέβασε το στόχο για τη φετινή κερδοφορία, καθώς τα υψηλά επιτόκια ενίσχυσαν τα έσοδα πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τις ανταμοιβές των μετόχων της, εκτός αν υπάρξει σημαντική ύφεση στην οικονομία.

Ο Messina θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο, που θα κληθεί να εγκρίνει τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης τον Φεβρουάριο, να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάζοντα κεφάλαια για επαναγορές των μετοχών της τράπεζας.

Υπό εξέταση θα είναι επίσης να αυξηθούν οι αποδόσεις για τους μετόχους  στο τέλος του 2024 και 2025, δηλαδή να διανεμηθούν ποσά υψηλότερα του 70% των κερδών, πολιτική που καθιστά την Intesa μία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με την υψηλότερη μερισματική απόδοση.

Η Ιntesa εκτιμά, ότι τα καθαρά κέρδη θα υπερβούν τα 7,5 δισ. ευρώ στη φετινή χρήση.

Πηγή: liberal.gr//Χρήστος Γεωργίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments