Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις των διαφωνούντων

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις των διαφωνούντων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤIKΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πώς σκέπτεται να κινηθεί η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδριάζει η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή με την ονομασία “Ομπρέλα”, προκειμένου να καθορίσει τον περαιτέρω βηματισμό της.

Συγκεκριμένα, το επόμενο βήμα φαίνεται να είναι είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα είναι “πιο εξελιγμένος από ένα απλό φόρουμ ιδεών και όχι ένα πολιτικό κόμμα”. Επιπλέον, ο Τσακαλώτος ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Ωστόσο, η στάση της τάσης στο θέμα αυτό δεν ήταν ομόφωνη. Ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής κομμουνιστικής αριστεράς Χριστόφορος Παπαδόπουλος  είναι της άποψης ότι πρώτα απ’ όλα υπάρχει χώρος για ένα φόρουμ.

Η συνάντηση στο γραφείο του Τσακαλώτου επικεντρώθηκε και στην άτυπη χαρτογράφηση της νέας εσωκομματικής εξουσίας και του Στέφανου Κασσελάκη για κινήσεις και πρωτοβουλίες. Βέβαια, σημασία είχε και η δυναμική της κατάρρευσης. Έντονη ήταν η άποψη ότι μετά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι θα πρέπει να περιμένουν να αποχωρήσουν σήμερα συντεταγμένα από την Κεντρική Επιτροπή με ένα πολιτικό μανιφέστο.

Μια άλλη άποψη ήθελε να φεύγουν ήδη από χθες αφού οι φορείς τής εν λόγω άποψης (π.χ. Σκουρλέτης και Βούτσης) δεν θεωρούσαν πως υπήρχε ο χώρος από την ΚΕ να πράξουν το βήμα, ενώ ανέμεναν και τοξικό κλίμα και επιθέσεις από την άλλη όχθη. Η όλη μεθοδολογία της εξόδου δεν συζητήθηκε μόνο την Τρίτη στο μυστικό ραντεβού. Συζητήθηκε και σε μια κλειστή σύσκεψη των μελών της ΚΕ – της επιρροής της Ομπρέλας πάντα – την Πέμπτη το βράδυ. Εδώ φαίνεται πως κλείδωσε ο οδικός χάρτης της ρήξης. Αρχικά εδώ καταγράφηκε η άποψη να μην περιμένουν καν την ΚΕ σήμερα. Κι αυτό συνέβη τελικώς χθες από τουλάχιστον δύο ιστορικά στελέχη, τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη, που αποχώρησαν – ως γνωστόν με επιστολές – από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπόλοιπο ρεύμα θα περιμένει και τη σημερινή ημέρα για να ολοκληρώσει την απόσχισή του. Πάντως, ένας από αυτούς που τάσσονται υπέρ του να πάνε σήμερα συντεταγμένα στην Κεντρική Επιτροπή, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομπρέλας, πιστεύει ότι τα δεδομένα άλλαξαν με την επιθετική ομιλία Κασσελάκη.  Όλα αυτά τα δεδομένα, δηλαδή η απόφαση για αποχώρηση, αλλάζουν τον χάρτη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και η σημερινή ΚΕ έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα, τα ηγετικά στελέχη της “Ομπρέλας” δεν θα λογίζονται από τη Δευτέρα ως μέλη του κομματικού συνόλου. Μαζί τους είναι και μέλη μιας ομάδας βουλευτών που σύμφωνα με πληροφορίες ανεξαρτητοποιούνται. Ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές επί του παρόντος; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέλκα, αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση της Μερόπης Τσούφη και αν θα ακολουθήσει τους υπόλοιπους βουλευτές.

Η μάχη εντός των κομματικών τειχών που δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ομπρέλα ως στρατηγική είναι το κυρίαρχο μοντέλο των κινήσεων για τους 6 συν 6, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις απόψεων, όπως η σκληρή ρήξη με το μηχανισμό Κασσελάκη που φέρεται να θέλει ο πανεπιστημιακός Αντώνης Τζανακόπουλος, μέλος επίσης της εν λόγω τάσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments