Διεθνή

Σεντένο: Δεν αποδέχτηκα την πρόταση να γίνω πρωθυπουργός αλλά το σκέφτομαι

Σεντένο: Δεν αποδέχτηκα την πρόταση να γίνω πρωθυπουργός αλλά το σκέφτομαι

Πηγή Φωτογραφίας: businessnews.gr, Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση σχετικά με μια πρόσκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού να τον αντικαταστήσει, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ την πρόταση και ότι απλώς του είχε ζητηθεί να το σκεφθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση σχετικά με μια πρόσκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού να τον αντικαταστήσει

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση σχετικά με μια πρόσκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού να τον αντικαταστήσει, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ την πρόταση και ότι απλώς του είχε ζητηθεί να το σκεφθεί.

Κόμματα της πορτογαλικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν την Παρασκευή πως μια τέτοια πρόσκληση θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η επιτροπή δεοντολογίας της Τράπεζας της Πορτογαλίας αναμένεται να συγκληθεί σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει τη συμπεριφορά του.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε την περασμένη Τρίτη σε σχέση με έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου και ενός κέντρου δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Ο Κόστα αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Την Πέμπτη, ο Κόστα είπε στον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα πως αντί για εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προτείνει να διοριστεί πρωθυπουργός ο Σεντένο, ένας έγκριτος διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Κόστα είπε πως ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για την πρόσκληση και την αποδέχθηκε, όμως κατέληξε να απορρίψει την πρόταση και να ανακοινώσει αντ’ αυτού τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 10 Μαρτίου.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αρνήθηκε σήμερα ότι είχε εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο ή ότι “προσκάλεσε οποιονδήποτε, ειδικότερα τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, να ηγηθεί της κυβέρνησης” ή “εξουσιοδότησε οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με οιονδήποτε με αυτό τον σκοπό”.

Ο Σεντένο ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα πως η πρόσκληση προέκυψε από συζητήσεις που είχε ο Κόστα με τον Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όμως “είναι αδιαμφισβήτητο” πως ο πρόεδρος δεν τον προσκάλεσε, προσθέτοντας: “ως πολίτης, συμφώνησα να το σκεφθώ”.

«Δεν υπήρξε ποτέ αποδοχή, μόνο συμφωνία να συνεχιστεί η σκέψη και να οριστικοποιηθεί ανάλογα με την απόφαση που θα έπαιρνε ο πρόεδρος», είπε ο Σεντένο.

Ο Σεντένο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2020, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Κόστα, και διορίστηκε επικεφαλής της τράπεζας έναν μήνα μετά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε πως η επιτροπή δεοντολογίας της τράπεζας θα ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της εξέτασης της επιτροπής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρκετοί πρώην υπουργοί Οικονομικών κυβερνήσεων της ΕΕ είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και ένα από αυτά, ο Όλι Ρεν, επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία, και ότι θα λάβει άδεια στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments