Policy Briefs

Αυστρία: Η ακροδεξιά πρώτη στις δημοσκοπήσεις

Αυστρία: Η ακροδεξιά πρώτη στις δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Cnbc.com

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα έπαιρνε περίπου το 29% των ψήφων εάν οι εκλογές διενεργούνταν σήμερα, 13 μονάδες υψηλότερο ποσοστό από το αποτέλεσμα που είχε στις εκλογές του 2021.

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ της Αυστρίας είναι έτοιμο να γίνει το πιο ισχυρό κόμμα της χώρας στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές φθινόπωρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα έπαιρνε περίπου το 29% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, 13 μονάδες υψηλότερο από το αποτέλεσμα 10 1999/

Το FPÖ είχε ήδη πρωτοστατήσει στις δημοσκοπήσεις που επιτεύχθηκε στις εκλογές του 2021. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του 26,9% του 1999.  για χρόνια, πριν καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Επιπλέον, είναι ακόμη πιθανό οι δημοσκοπήσεις στην Αυστρία να δουν σημαντικές αλλαγές μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Ο σημερινός ηγέτης του FPÖ, Herbert Kickl, είναι υποστηρικτής μιας ακροδεξιάς σκληρής γραμμής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετανάστευση. Επίσης επέκρινε την αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, λέγοντας ότι απειλεί την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Το FPÖ διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη δημοσκόπηση, τα κόμματα που κυριάρχησαν στην αυστριακή πολιτική στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (EPP) συγκεντρώνουν και τα δύο μεταξύ 20% και 25%.

Αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα επαναλάβουν χονδρικά το αποτέλεσμά τους για το 2021, αλλά αυτό ισοδυναμεί με δραματική πτώση 17 μονάδων για το Λαϊκό Κόμμα. Εάν το κόμμα πέσει κάτω από το αποτέλεσμα του 2013 (24%), οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα από τη δημιουργία του το 1945.

Ο εταίρος συνασπισμού του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, οι Πράσινοι (Verts/ALE), συγκεντρώνει 9%, περίπου τέσσερις μονάδες κάτω από το αποτέλεσμά τους το 2021. Σε αυτή την περίπτωση, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments