Οικονομία

Φοροδιαφυγή και φιλελεύθερη ατζέντα

Φοροδιαφυγή και φιλελεύθερη ατζέντα

Πηγή Φωτογραφίας: [364680] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI)

Είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ελεύθερους επαγγελματίες συμβατό με τη φιλελεύθερη ιδεολογία, από την οποία εμφορείται ο κ. Χατζηδάκης;

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι πραγματικότητα και περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών.  Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως μια φιλελεύθερη κυβέρνηση και ένας φιλελεύθερος υπουργός δεν θα έπρεπε να βάλουν κατά της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι, υποστηρίζεται πως ένας υπουργός, όπως είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, με σαφή φιλελεύθερο προσανατολισμό, που στέκεται στο πλευρό της οικονομικής ελευθερίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τη φορολόγηση των εισοδημάτων. Και αν ασχολείται, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί ακραίες θέσεις όπως ότι «η φορολογία είναι κλοπή» ή ότι η φορολογία πνίγει την επιχειρηματικότητα και καταστρέφει την οικονομική ανάπτυξη. 

Ωστόσο, η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, μέρος της φιλελεύθερης οικονομικής ατζέντας. Ίσα – ίσα που η φοροδιαφυγή στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιούν, αφενός, παράνομα παρακρατημένο ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό κόστος και, αφετέρου, “μαύρο εισόδημα” ως αφορολόγητο εισόδημα για τους μετόχους. Έτσι, οι εταιρείες που φαινομενικά παρουσιάζουν απώλειες έχουν σαφέστερο συγκριτικό πλεονέκτημα από εκείνες που δεν αποφεύγουν τους φόρους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία των Ανεξάρτητων Αρχών για το δημόσιο εισόδημα είναι αδιάψευστα. Έτσι, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε “τέρατα και σημεία” διαβάζοντας γρήγορα τον σχετικό πίνακα διαγώνια. Παρατηρούμε πως τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών στον κλάδο της εστίασης παρουσιάζουν απώλεια.

Τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών γκαράζ αυτοκινήτων δείχνουν επίσης απώλεια. Και ένας στους οδοντίατρους εμφανίζεται επίσης να διατηρεί ζημιογόνο ιατρείο. 

Το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει κατά μέσο όρο 217 ευρώ σε φόρο, ο οποίος αυξάνεται στα 867 ευρώ με το φόρο επιτηδεύματος. Ο μέσος φόρος για 350 εκατομμύρια εργαζόμενους είναι 1.160 ευρώ. Και ο μέσος φόρος που πληρώνουν οι συνταξιούχοι είναι 847 ευρώ.

Το γεγονός ότι τα μέτρα που συζητούνται θα αποδειχθούν άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά δεν μπορεί να σημαίνει αύξηση του καλέσματος σε αντίσταση εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών. Και πράγματι, αυτή η παντιέρα δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό ή την οικονομική ελευθερία. Υπάρχει φορολογία όσο υπάρχει κράτος. Και είναι σημαντικό τα κράτη να είναι μικρά και η φορολογία να μην είναι εργαλείο για την εξαγωγή ψήφων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κινούνται στα χνάρια του προέδρου Τζον Φ.Κένεντι, σύμφωνα με τον οποίον οι σημερινοί φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, αλλά τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ χαμηλά, και ο μόνος σωστός τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments