Διεθνή

Μπάιντεν: Παραγωγικές συνομιλίες – Δικτάτορας ο Σι

Μπάιντεν: Παραγωγικές συνομιλίες – Δικτάτορας ο Σι

Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ ξανάρχισαν  τον διάλογο που είχαν αφήσει μετέωρο για έναν χρόνο, αναδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα τις αγεφύρωτες διαφορές τους, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, μετά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια. «Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε ποτέ», ανέφερε.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να αποτελέσει συνεργάτη και φίλο των ΗΠΑ και υπάρχει πολύς χώρος για διμερή συνεργασία», δήλωσε και ο ηγέτης του κινεζικού κράτους.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Στη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας σήμερα Πέμπτη: «Συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Ο ίδιος ο κ. Σι τόνισε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθούν και οι σχέσεις και ανταλλαγές του κινεζικού με τον αμερικανικό λαό, πράγμα που στη γλώσσα του Πεκίνου σημαίνει και βελτίωση των εμπορικών σχέσεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, κατά το Νέα Κίνα.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας, που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων», καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Δικτάτορας ο Σι

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στην Καλιφόρνια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments