Πολιτική

Γεραπετρίτης: Στη Ραμάλα για επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία

Γεραπετρίτης: Στη Ραμάλα για επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη Δυτική Όχθη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι και θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ.

«Πάντοτε παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο. Μας σέβονται όλες οι πλευρές, και με αυτό το κεφάλαιο θα πορευτούμε» είπε χθες Τετάρτη για την επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται σε αρχές και η οποία δεν είναι συναλλακτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και στη δυνατότητα οι ευάλωτοι να μπορούν να λαμβάνουν την περίθαλψη που πρέπει και να μην στοχοποιούνται οι άμαχοι. «Σε ό,τι αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, θα πρέπει να δουλέψουμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις» σημείωσε.

Παράλληλα, εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, κατά του αναθεωρητισμού και των επιθέσεων, και έχει μια εξωτερική πολιτική αρχών. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία τρομοκρατική ενέργεια και υποστηρίζουμε πάντοτε εκείνον ο οποίος καθίσταται αμυνόμενος» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επίσης, είπε πως η Ελλάδα αναγνώρισε από την πρώτη ημέρα το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων. Πρέπει να μπορέσουμε να διακρίνουμε, ανέφερε, τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς. Όπως πρόσθεσε, η Χαμάς παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει ομήρους. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη βασική ανθρωπιστική αξία ότι θα πρέπει να υπάρξουν στη Γάζα βιώσιμοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα τηρεί ίσο μέτρο με την Παλαιστίνη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα μας έχει συγκεκριμένη πολιτική η οποία δεν στηρίζεται στην ισορροπία, αλλά στο δίκαιο. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως η Ελλάδα είναι κατά της τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά ανθρώπων, αλλά είμαστε υπέρ του ανθρωπισμού» κατέστησε σαφές.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα μεταβεί σήμερα Πέμπτη στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, για επαφές με την Παλαιστινιακή ηγεσία.

Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ποτέ δεν θα τεθούν στο τραπέζι

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της αντιπροσωπείας του για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ενημέρωσε πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και τόνισε πως «έπειτα από πολλά χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που μας επιτρέπει να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε διαφωνίες. Διαφωνίες έχουμε πολλές. Εξακολουθούμε να έχουμε θεμελιώδεις διαφωνίες» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να βρούμε εκείνα τα ζητήματα που μας ενώνουν και να υιοθετήσουμε μία Θετική Ατζέντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα θετικά για τα δύο μέρη. Να δούμε επίσης τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία μας χωρίζουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να έχουμε διαφορετική αφετηρία σε πολλά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Υπάρχουν όμως θέματα τα οποία μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει επηρεάσει τον διμερή διάλογο η διαφορετική θέση της Δύσης και του Προέδρου Ερντογάν στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τα πάντα συνεκτιμώνται. «Όταν έχεις να κάνεις με μια τέτοια μεγάλη κρίση στη γειτονιά σου, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι προφανές ότι τα δεδομένα αλλάζουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι θεμελιακές αυτές διαφορές τις οποίες μπορεί να έχουμε σε καίρια ζητήματα, να μην επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις» τόνισε. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς να αποστεί η Ελλάδα από μείζονα εθνικά συμφέροντα, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ποτέ δεν θα τεθούν στο τραπέζι διότι είναι εκτός συναλλαγής. Έκανε γνωστό πως «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ελληνική εθνική κυριαρχία στο επίπεδο το δικό μου δεν έχουν τεθεί ποτέ. Δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, εθνικής κυριαρχίας ή άλλα συναφή ζητήματα». Συμπλήρωσε πως ακόμη κι αν ετίθεντο δεν έχει ποτέ και καμία εντολή ούτε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε από τον ελληνικό λαό να μπει σε οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση.

Αφού τόνισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ανέφερε ότι προσέρχεται στον διάλογο με την Τουρκία με καλή πίστη, ειλικρίνεια, σύνεση, βήμα βήμα και εκτιμά και επαναξιολογεί πάντοτε την ειλικρίνεια των μερών. Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα σε επίπεδο διμερές, και τουλάχιστον στο επίπεδο του ομολόγου του Χακάν Φιντάν, είχαν μια ειλικρινή σχέση. «Όποτε χρειάστηκε να μιλήσουμε, και το έχουμε πράξει πολλές φορές, για να επιλύσουμε ζητήματα, ακόμη και ήσσονος πολιτικής, αυτό έγινε, αποσυμπιέστηκαν κρίσεις και αποφύγαμε εντάσεις. Κάθε φορά που θα βρισκόμαστε στο τραπέζι με την Τουρκία θα έχουμε στο μυαλό μας ότι υποστηρίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με σθένος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποστούμε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Παράλληλα, τόνισε, είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να βλέπει μπροστά, να βλέπει τις επόμενες γενιές και να χτίσουμε ένα μέλλον ευημερίας» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσει η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως το μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό ζήτημα, «εξ ου και υφίσταται, αδρανής αλλά υφίσταται, η ευρωτουρκική Δήλωση του 2016 που καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τις επιστροφές». Σημείωσε πως η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι ως κράτος-μέλος της ΕΕ αξιολογώντας τη στάση όλων των μερών, και της Τουρκίας. Ειδική μνεία έκανε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέληξε η ΕΕ, σημειώνοντας πως παρέχει τα εχέγγυα ώστε να πάψει να είναι η Ευρώπη ένας δρόμος υποδοχής μεταναστών, και από την άλλη πλευρά να αναδεικνύει και τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα. Μάλιστα, εκτίμησε πως η οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Ευρώπης.

Τέλος, αναφορικά με την προσφυγή στη Χάγη, είπε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί, απέχουμε αρκετά από το να έχουμε μια κοινή κατανόηση για τη διαδικασία, τον τρόπο και το περιεχόμενο», προσθέτοντας ότι «από την άλλη πλευρά είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε και θέματα τα οποία χρονίζουν επί δεκαετίες». Όπως υπογράμμισε, «η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments