Διεθνή

«Ουδείς υπεράνω της φήμης της Κύπρου» η αντίδραση Χριστοδουλίδη στις αποκαλύψεις Cyprus Confidential

«Ουδείς υπεράνω της φήμης της Κύπρου» η αντίδραση Χριστοδουλίδη στις αποκαλύψεις Cyprus Confidential

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Εξετάστηκαν πάνω από 3.600.000 αρχεία και έγγραφα

Κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης και του ονόματος της Κύπρου, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα διερευνηθούν και μάλιστα με χρονικό ορόσημο.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας, όπως αναφέρει το euronews, φέρεται να βάζει σε νέες περιπέτειες την Κύπρο, καθώς αναφέρεται σε φαινόμενα διαφθοράς στην μεγαλόνησο. Πρόκειται για τα πρώτα ευρήματα πολυσέλιδης έρευνας, υπό τον τίτλο «Κύπρος Εμπιστευτικό», η οποία διήρκεσε περισσότερους από 8 μήνες. Σε αυτήν συμμετείχαν πέραν των 270 δημοσιογράφοι από 54 χώρες, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη διαφθορά στην Κύπρο και την έκδοση χρυσών διαβατηρίων.

Σε δηλώσεις του στο Παλιομέτοχο, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ολύμπιου Σχολείου, κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της έρευνας της ICIJ και ερωτηθείς τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με αυτές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας», υπενθυμίζοντας πως πέραν των όσων έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια – γιατί λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις – λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου και με αφορμή τις κυρώσεις από Βρετανούς και Αμερικανούς, η Κυβέρνηση προχώρησε και σε περαιτέρω ενίσχυση του όλου θεσμικού πλαισίου.

Διαβεβαίωσε ότι όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα, επαναλαμβάνοντας πως «κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας».

Σε διευκρινιστική ερώτηση σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα», και σημείωσε ότι «η φήμη της χώρας μας, η αξιοπιστία της χώρας μας είναι καθοριστικής σημασίας μέσα στην προσπάθεια του συνόλου του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχουμε μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που θα μας επιτρέπει να έχουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, και μια ισχυρή οικονομία που θα μας επιτρέπει να επενδύουμε στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και άλλους τομείς».

«Άρα, φυσικά είναι ένα θέμα που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας», συμπλήρωσε. Επανέλαβε, ακόμη, για πολλοστή φορά, όπως ο ίδιος είπε, ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι και δεν είναι πάνω από το όνομα και τη φήμη της χώρας μας και ότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθούν»

Εξετάστηκαν πάνω από 3.600.000 αρχεία και έγγραφα

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εξεταστεί περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία, τα οποία βρέθηκαν από έξι οικονομικές υπηρεσίες και μιά διαδικτυακή εταιρεία. «Στην έρευνα γίνεται λόγος για ελεγκτική εταιρεία του Κρεμλίνου, η οποία μεσολαβούσε ακόμα και μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να περνά χρήματα, μέσω της Κύπρου», συνοψίζει στην πρώτη αναφορά της για το θέμα η ιστοσελίδα του ΡΙΚ.

Το ΚΥΠΕ από την πλευρά του μεταδίδει: «Η έρευνα Cyprus Confidential της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της Paper Trail Media και 67 συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης ισχυρίζεται, επαναλαμβάνοντας γνωστές κατηγορίες, ότι διαπίστωσε πως εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο εργάζονταν για λογαριασμό 25 Ρώσων που τέθηκαν υπό δυτικές ή ουκρανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε η κοινοπραξία την Τρίτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments