Οικονομία

Επίδομα αλληλεγγύης: Ποιοι είναι οι 2,3 εκατ. ωφελημένοι

Επίδομα αλληλεγγύης: Ποιοι είναι οι 2,3 εκατ. ωφελημένοι

Πηγή Φωτογραφίας: [364680] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI)

Ποιες κατηγορίες πολιτών ωφελούνται.

Στη διάθεση ενός στοχευμένου επιδόματος αλληλεγγύης σε ευάλωτους πολίτες και νοικοκυριά προχωρά η κυβέρνηση το Δεκέμβριο.

Σε ένα πρώτο χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το συνολικό ύψος του βοηθήματος θα φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε  ότι η εξειδίκευση των μέτρων που θα αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά θα γίνει εντός της ημέρας από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε», είπε και ανακοίνωσε το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο σε ευάλωτα νοικοκυριά και πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη

Πράγματι, η ισχυρή πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε το πλεόνασμα να φθάσει στον στόχο του 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, ήτοι 352 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα «επιστραφεί στους ευάλωτους πολίτες τα Χριστούγεννα», όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Εξειδικεύοντας τη στήριξη, που είχε, ούτως ή άλλως προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, το «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αφορά πολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ το νέο μέτρο στήριξης αφορά συνολικά 2,3 εκατ. πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο. Το κόστος είναι στα 125 εκατ. και οι δικαιούχοι φθάνουν στις 800.000. Εάν για παράδειγμα ένας γονιός λαμβάνει μηνιαίως επίδομα 100 ευρώ για τα παιδιά του, τον Δεκέμβριο θα λάβει συνολικά 250 ευρώ.
  • 50% της μηνιαίας δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το κόστος είναι 24 εκατ. και υπάρχουν 210.000 ωφελούμενοι
  • ΑΜΕΑ:  Ενίσχυση 200 ευρώ, με το κόστος να είναι  45 εκατ. και οι ωφελούμενοι φθάνουν στις 225.000.
  • Συνταξιούχοιπου δεν έχουν ελάχιστη προσωπική διαφορά ή αυτή είναι χαμηλότερη των 10 ευρώ και η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ. Στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Το επίδομα θα είναι 150 ευρώ, το κόστος εκτιμάται στα 158 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι είναι 1.055.000.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν ακόμα πέντε μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτά είναι τα εξής:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά».
  • Διπλάσιο market pass για τους κατοίκους στις πλειγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
  • Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα.
  • Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments