Πολιτική

Κυβέρνηση: Ο οδικός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα

Κυβέρνηση: Ο οδικός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες έως τις γιορτές.

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία θα διεξαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.

Εκτός από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ίδια τη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και σε άλλα επίκαιρα θέματα.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν θέματα όπως η ακρίβεια που συνεχίζεται, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, το φορολογικό νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις που προκαλεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα της κυβέρνησης και την πορεία του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο την έναρξη της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης σε στενούς συνεργάτες του, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών (όπως ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών), οι οποίες θα γίνουν με σταυρό προτίμησης.

Για την κυβέρνηση, οι προκλήσεις μέχρι το τέλος του έτους συσσωρεύονται σε όλους τους τομείς. Από την οικονομία, όπου πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί σχέδιο προϋπολογισμού, μέχρι την εξωτερική πολιτική, όπου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εντός του προσεχούς δεκαημέρου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις μεταρρύθμισης για το 2023. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όποιες μεταρρυθμίσεις κρίνει αναγκαίες σε όλους τους τομείς του κράτους και της καθημερινότητας των πολιτών, είτε υπάρχουν αντιδράσεις είτε όχι.

Στο τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε εθνική διαβούλευση και από αυτή τη διαδικασία μπορεί να προκύψουν επιμέρους μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως επανέλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Η έμφαση θα εξακολουθήσει να δίνεται επίσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διαχείρισης των νοσοκομείων, της αύξησης του αριθμού των μονάδων φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων και της ήδη εγκεκριμένης πρόσληψης 6.000 ατόμων.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ρίσι Σούνακ, ενώ στην ατζέντα της επίσκεψης είναι πιθανό να συμπεριληφθεί και το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Στις αρχές Δεκεμβρίου θα βρεθεί στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και στα μέσα του ερχόμενου μήνα πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 13 Δεκεμβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments