Ελλάδα

Βέλος: Εντείνεται η προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού

Βέλος: Εντείνεται η προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού

Πηγή Φωτογραφίας: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΒΕΛΟΣ (EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ)

Ρήγμα έχει υποστεί το αντιτορπιλικό - σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αγώνα δίνουν για αρκετές ώρες στο θρυλικό αντιτορπιλικό «Βέλος» στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, το οποίο «χτυπήθηκε» από την θαλασσοταραχή λόγω της μανίας των ανέμων.

Συγκεκριμένα, έντονοι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν και σήμερα, Κυριακή (19/11) στη Θεσσαλονίκη, και χθες καταγράφηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, ενώ το “Βέλος” που βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Παραλία της πόλης, υπέστη ζημίες, λόγω των μποφόρ.

Το «Βέλος» βρέθηκε στο έλεος μανιασμένων κυμάτων με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες καταγραφής των ζημιών.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής γερανός έχει φτάσει στη Νέα Παραλία και προσπαθεί να ανυψώσει το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», προκειμένου το πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού να πάψει να φθείρεται από τα ορμητικά κύματα.

Το ρυμουλκό πλοίο «Dionysos Z» που έχει καταφτάσει από χθες προληπτικά πλάι στο «Βέλος» βρίσκεται ακόμη στο σημείο, ενώ στην προσπάθεια για την ανύψωση του πλοίου συμμετέχει και ένας δύτης, ο οποίος τοποθέτησε τον γερανό στο πολεμικό πλοίο προκειμένου να γίνει η ανύψωση.

Γερανός αφαίρεσε κομμάτι της πρύμνης του «Βέλους» που φθάρθηκε και αποκολλήθηκε από το χθεσινό χτύπημα επάνω στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ευάγγελος Αποστολάκης τονίζει, σε δήλωσή του, «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί». Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Την ασφαλή επιστροφή του πλοίου- μουσείου «Βέλος» στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π.Φάληρο, ζητάει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)1967-1974 μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής στον θερμαϊκό από χθες το πρωί.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, το ιστορικό πλοίο, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, κρατήθηκε όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments