Διεθνή

Ερντογάν: Κατευναστικός με την Ελλάδα, προκλητικός με το Ισραήλ

Ερντογάν: Κατευναστικός με την Ελλάδα, προκλητικός με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Narondeglas.com

Δύο διαφορετικά πρόσωπα από τον Τούρκο πρόεδρο.

 Στον απόηχο της θυελλώδους συνάντησής του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται προκλητικός έναντι του Ισραήλ και, την ίδια στιγμή, ρίχνει γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, νοσοκομείων και σχολείων στη Γάζα, εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Προκλήσεις απέναντι στο Ισραήλ

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην ηλεκτρονική σελίδα του τηλεοπτικού δικτύου A Haber TV, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης κατά την πτήση του από τη Γερμανία προς την πατρίδα του ότι η Τουρκία ζήτησε από το Ισραήλ να επιθεωρήσει τα πυρηνικά του όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποκαλύψει εάν το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα, επαναλαμβάνοντας το θέμα σε σχόλια προς δημοσιογράφους και ζητώντας επιθεωρήσεις πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ.

«Ως Τουρκία, κάνουμε αυτή την έκκληση. Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ πρέπει να επιθεωρηθούν πέραν πάσης αμφιβολίας πριν να είναι πολύ αργά. Θα δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από την μαχητική οργάνωση Χαμάς του έστειλαν επιστολή με την οποία του ζητούν να παρέμβει για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας έχει ενεργοποιηθεί για να εξετάσει το θέμα.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται κατευναστικός έναντι της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σε πλήρη αντιδιαστολή προς τους προκλητικούς ισχυρισμούς του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι δίνει προτεραιότητα στον διάλογο.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στην πτήση της επιστροφής του από το Βερολίνο και την «επεισοδιακή» συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, εάν θα υπάρξει βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία, επικαλούμενος δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», υποστήριξε πως ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών. Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.

«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments