Οικονομία

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΑΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μόνιμες μειώσεις φόρων-ΦΠΑ, αυξήσεις σε συνταξιούχους & δημοσίους υπαλλήλoυς.

Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αυξήσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, φέρνει για το 2024 ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι κοστολογημένες με ακρίβεια και στοχεύουν στην ουσιαστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμα μέτρα, στην κάλυψη βασικών αναγκών για τους πιο αδύναμους, αλλά και στη γεφυροποίηση των αδικιών που έφεραν τα μνημόνια σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, θεσπίζεται και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται σήμερα.

Ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, συμπεριλαμβάνει «γενναία» έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επιπλέον, ενισχύει κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για Παιδεία και Υγεία.

Επίσης φέρνει αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αυξήσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, για το 2024.

Ως προς τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, οι αλλαγές είναι οριακές και θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ 2023 και 2024. Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να φτάσει στο 2,9% (αντί 3% στο προσχέδιο), ενώ φέτος η οικονομία υπολογίζεται ότι τελικά θα «τρέξει» με 2,4%, αντί πρόβλεψης 2,3% στο προσχέδιο. Όσον αφορά στο «καυτό» πεδίο του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα κρατηθεί στο 2,6% την επόμενη χρονιά, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις του προσχεδίου (2,4%) αλλά σαφώς χαμηλότερα από τα φετινά επίπεδα του 3,9%.

Προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις, με περίπου 3% για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ταυτόχρονα, καταργείται ο φόρος 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από την εργασία.

Οι συνταξιούχοι με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και με διαφορά άνω των 10 ευρώ, δεν δικαιούνται αύξηση. Ωστόσο, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.

Ακόμη, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα, όπως μείωση 10% στο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί εναντίον φυσικών καταστροφών, επέκταση σε 9 μήνες του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, και αύξηση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ.

Τέλος, συνολικά 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments