Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν δεν θέλει παρεμβάσεις τρίτων

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν δεν θέλει παρεμβάσεις τρίτων

Πηγή Φωτογραφίας: Nbcnews.com

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει μεσολαβητές στη σχέση με την Αθήνα.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» δήλωσε ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν επέστρεψε από το Βερολίνο και μίλησε σε Τούρκο δημοσιογράφο, επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει ρητορική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις. Αναφερόμενος στη συνάντηση εν όψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα αντί για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή και ότι τα συμφέροντά τους βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση και ότι θα ήθελε να δει μια νέα διαδικασία μεταξύ τους. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Τούρκος Πρόεδρος, ο διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών.

«Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους» επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος για να υποστηρίξει ότι «ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

Για την Αθήνα, είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σήμερα θετικό πρόσημο, αλλά η πραγματική πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες διαφορές. Επιμένουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα και επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, και η ελληνική διπλωματία επενδύει σε μια καλή κατάσταση, την οποία θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και αν δεν μπορεί να επιλυθούν άμεσα οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η σταθερή θέση της Τουρκίας σχετικά με τη γκρίζα ζώνη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εν ενεργεία στρατιωτικοί, όπως ο ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ε. Τατίογλου, επανέρχονται κατά καιρούς δημοσίως σε αυτή τη θέση και επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τις δικές της διεκδικήσεις. Ο Τατίογλου επιτέθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αναφερόμενος στην απόκτηση της φρεγάτας Bel@Ara και των Rafale, καθώς και στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά που θα έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθούν, αναφερόμενος σε “νησίδες και νησιά των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητείται”. Τα επισκεπτόμαστε σαν να είναι δικά μας νησιά και προσπαθούμε να τα κάνουμε δικά μας”, τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments