EDITOR'S PICK

Παρίσι – Το καλοκαίρι του 2024 οι όχθες του Σηκουάνα θα είναι πολύ διαφορετικές

Παρίσι – Το καλοκαίρι του 2024 οι όχθες του Σηκουάνα θα είναι πολύ διαφορετικές

Πηγή Φωτογραφίας: Hotels.com

Ένα από τα εμβληματικά αξιοθέατα που συναντά κανείς στο Παρίσι, κατά μήκος του Σηκουάνα, δεν θα υπάρχει.

Το Παρίσι είναι ένας προορισμός που υπάρχει σε κάθε ταξιδιωτική λίστα. Τη γαλλική πρωτεύουσα επισκέπτονται κάθε χρόνο αμέτρητοι τουρίστες από κάθε άκρη της γης. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν ξανά και ξανά για να κάνουν τις βόλτες τους και να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες στα μνημεία, στις γέφυρες, στην Παναγία των Παρισίων,στο Μουσείο του Λούβρου και φυσικά στον Πύργο του Άιφελ.

View this post on Instagram

A post shared by dimitris (@dimitris4pap)

Η εμβληματική εικόνα στις όχθες του Σηκουάνα Μία από τις συνηθισμένες βόλτες τόσο για τους παριζιάνους όσο και για τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός είναι κατά μήκος του Σηκουάνα. Οι όχθες του ποταμού, όπου μετά από 100 χρόνια επιτρέπεται ξανά το κολύμπι, έχουν τους χαρακτηριστικούς πάγκους με τα βιβλία που αποτελούν μία εμβληματική εικόνα. Ωστόσο, θα αλλάξει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ο Δήμος του Παρισιού ξεκίνησε τη δοκιμαστική μεταφορά κάποιων από αυτών των πάγκων (bookstalls) σε συνέχεια της επιχείρησης που έχει ξεκινήσει ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η μετεγκατάσταση ξεκίνησε ανάμεσα στις γέφυρες Tournelle και Sully. Από αυτό θα κριθεί αν τελικά στις 26 Ιουλίου, κατά την Τελετή Έναρξης των αγώνων θα πρέπει να απουσιάζουν οι πάγκοι από τις όχθες του Σηκουάνα για λόγους ασφαλείας.

Η αντίδραση των βιβλιωπωλών Οι βιβλιοπώλες του Σηκουάνα φαίνεται να μην ενστερνίζονται την πρόταση των Αρχών. “Το Παρίσι χωρίς τους παλαιοβιβλιοπώλες είναι σαν τη Βενετία χωρίς της γόνδολες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jean-Pierre Mathias στους New York Times. O 76χρονος βιβλιοπώλης, που διατηρεί πάγκο με βιβλία κατά μήκος του Σηκουάνα για περίπου 4 δεκαετίες, έχει συσπειρωθεί με πολλούς ακόμα συναδέλφους του για να αποτρέψει την αλλαγή της όψης των όχθων του ποταμού.

View this post on Instagram

A post shared by Myriam Tz (@myriam_tz)

Η παράδοση με τους πάγκους των βιβλίων Η παράδοση ξεκινά από τον 17ο αιώνα όταν μικροπωλητές πουλούσαν μεταχειρισμένα βιβλία μέσα σε ξύλινα καρότσια και τραπέζια. Τον 19ο αιώνα ο Ναπολέων επέτρεψε να δημιουργηθούν πάγκοι, που ήταν δημοφιλείς στους διανοούμενους και τους συγγραφείς, και έτσι μονιμοποιήθηκαν.

Σήμερα, υπάρχουν συνολικά 230 βιβλιοπώλες που βρίσκονται κατά μήκος του Σηκουάνα σχηματίζοντας τη μεγαλύτερα ανοιχτή αγορά βιβλίων στην Ευρώπη. Το σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θέλει τουλάχιστον 170 από τους πάγκους να κλείσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments