Διεθνή

Ολλανδία: Γιατί ο Xερτ Βίλντερς παραμένει εφιάλτης για την ΕΕ [vid]

Ολλανδία: Γιατί ο Xερτ Βίλντερς παραμένει εφιάλτης για την ΕΕ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: directus.gr, Επτά χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, το λεγόμενο ψηφοδέλτιο του "Nexit" ήταν ο πυρήνας της εν τέλει επιτυχημένης καμπάνιας του ακροδεξιού ηγέτη στην Ολλανδία.

Μια γραμμή από τον εμπρηστικό χείμαρρο που εκστόμισε ο Xερτ Βίλντερς προς τους Ολλανδούς ψηφοφόρους αναμένεται να στοιχειώσει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε τι: ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. 

Μια γραμμή από τον εμπρηστικό χείμαρρο που εκστόμισε ο Xερτ Βίλντερς προς τους Ολλανδούς ψηφοφόρους αναμένεται να στοιχειώσει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε τι: ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.

Επτά χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, το λεγόμενο ψηφοδέλτιο του “Nexit” ήταν ο πυρήνας της εν τέλει επιτυχημένης καμπάνιας του ακροδεξιού ηγέτη στην Ολλανδία.

Και ενώ ο Βίλντερς, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά εναντίον του πολιτικού Ισλάμ του Ερντογάν, αμβλύνει την αντι-ισλαμική ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλει να μετριάσει τον ευρωσκεπτικισμό του μετά την εκλογική νίκη-σοκ.

Ακόμα κι αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν πειστούν να ακολουθήσουν τους Βρετανούς εκτός ΕΕ – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο – υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς στη Χάγη θα εξακολουθεί να είναι εφιάλτης για τις Βρυξέλλες.

Μια θέση για τον Βίλντερς στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ θα μεταμορφώσει τη δυναμική, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη βρίσκονται σε θέση. Ξαφνικά, οι πολιτικές που κυμαίνονται από τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ακόμη και τα όπλα για την Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, ακόμη και για ανατροπή.

Από τότε που ανακοινώθηκαν τα exit poll, οι πιθανοί κεντροδεξιοί εταίροι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού συνασπισμού με τον Βίλντερς, ο οποίος αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια κρατούνταν μακριά από κεντρώους.

Από την πλευρά του, ο 60χρονος βετεράνος φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να πάρει την εξουσία αυτή τη φορά.

Από τότε που η αντικαταστάτης του Μαρκ Ρούτε ως αρχηγός του VVD, Ντιλάν Γεσιλγκιόζ (κουρδικής καταγωγής αλεβίτισσα), έδειξε νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει συνομιλίες συνασπισμού με τον Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης εργάστηκε σκληρά για να φανεί πιο λογικός. Χαλάρωσε μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις του, ιδιαίτερα για το Ισλάμ – όπως η απαγόρευση των τζαμιών – λέγοντας ότι υπάρχουν μεγαλύτερες προτεραιότητες προς διόρθωση.

Το βράδυ της Τετάρτης, με τα αποτελέσματα να έρχονται, ο Βίλντερς ήταν πιο σαφής: “Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι τα κόμματα δεν θέλουν να είναι σε μια κυβέρνηση με ένα κόμμα που θέλει αντισυνταγματικά μέτρα”, είπε. “Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τζαμιά, Κοράνια και ισλαμικά σχολεία”.

Ακόμα κι αν ο Βίλντερς είναι πρόθυμος να απορρίψει το αίτημά του για δημοψήφισμα στην ΕΕ με αντάλλαγμα την εξουσία, η νίκη του θα εξακολουθήσει να προκαλεί ανατριχίλα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Και αν τα κεντρώα κόμματα συνενωθούν για να κρατήσουν τον Βίλντερς έξω – και πάλι – μπορεί να υπάρξει ένα τίμημα που θα πληρώσουν οι θυμωμένοι Ολλανδοί ψηφοφόροι αργότερα.

Ο υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, έδειξε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν χρειάζεται να είσαι στην εξουσία για να έχεις ισχυρή επιρροή σύμφωνα με το capital.gr

Αέρας αλλαγής

Η μετανάστευση ήταν ένα κυρίαρχο ζήτημα στις ολλανδικές εκλογές. Για τους πολιτικούς της ΕΕ, παραμένει μια πιεστική ανησυχία. Καθώς ο αριθμός των μεταναστών συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ιταλία πέρυσι, η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε την εξουσία με τα Αδέλφια της Ιταλίας. Στη Γαλλία, το Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν παραμένει ισχυρή δύναμη, στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Στη Γερμανία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει επίσης ανέβει στη δεύτερη θέση τους τελευταίους μήνες.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Βίλντερς υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε το “τσουνάμι του ασύλου” που έπληξε την Ολλανδία.

“Οι κύριοι λόγοι που οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τον Βίλντερς σε αυτές τις εκλογές είναι η αντιμεταναστευτική του ατζέντα, ακολουθούμενη από τις θέσεις του για την κρίση κόστους ζωής και τη θέση του στον τομέα της υγείας”, δήλωσε η Σάρα ντε Λανγκ, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Τα κυρίαρχα κόμματα “νομιμοποίησαν τον Βίλντερς” καθιστώντας το μεταναστευτικό βασικό ζήτημα, είπε. “Οι ψηφοφόροι μπορεί να σκέφτηκαν ότι αν αυτό είναι το θέμα, γιατί να μην ψηφίσουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο;”

Για την αριστερά, το φωτεινό σημείο στην Ολλανδία ήταν μια ισχυρή επίδειξη για μια καλά οργανωμένη συμμαχία μεταξύ των Εργατικών και των Πρασίνων. Ο Φρανς Τίμερμανς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συσστρατεύθηκε μαζί τους. Αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορούσε να φτάσει κοντά στο να υπερκεράσει το ρεύμα του Βίλντερς.

Τον προσεχή Ιούνιο, οι 27 χώρες της ΕΕ διενεργούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ημέρα που οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους ευρωβουλευτές τους, το Βέλγιο διεξάγει γενικές εκλογές. Ο ακροδεξιός ηγέτης της ανεξαρτησίας της Φλάνδρας Τομ Βαν Γκρίκεν, ο οποίος επίσης προσβλέπει σε μια σημαντική ανακάλυψη, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Βίλντερς: “Κόμματα σαν το δικό μας είναι σε άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν γιόρταζε επίσης: “Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ!”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments