Διεθνή

Γάζα: Προς την επόμενη μέρα της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

Γάζα: Προς την επόμενη μέρα της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

Αισιοδοξία του Reuters για επέκταση της εκεχειρίας.

Η εύθραυστη προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εισήλθε σήμερα στην τέταρτη ημέρα της, κατά τη διάρκεια της οποίας απελευθερώθηκαν συνολικά 54 όμηροι, μεταξύ των οποίων 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι καθώς και Ισραηλινοί.

Χθες, Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 14 Ισραηλινούς και τρεις ξένους, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Σάββατο απελευθερώθηκαν 13 Ισραηλινοί και 39 Παλαιστίνιοι, ενώ την Παρασκευή, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, απελευθερώθηκαν 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να απελευθερωθούν δεκάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι όμηροι και κρατούμενοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ομήρων που κρατούνται από Ισραηλινούς να ανέλθει σε 50 και ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων σε 150, σύμφωνα με τη συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες για την παράταση της προσωρινής ανάπαυλας των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να την παρατείνει, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη της απελευθέρωσης όλων των ομήρων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν και μετά την εφαρμογή της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα καλωσόριζε την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, εάν αυτό θα διευκόλυνε την απελευθέρωση επιπλέον 10 ομήρων την ημέρα.

Reuters: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται κοντά σε τελική συμφωνία, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν τη διάρκεια της παράτασης και ποιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, υπογράμμισαν οι πηγές.

Εξήγησαν ότι η Χαμάς ζητεί τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ ζητά απόφαση παράτασης ανά ημέρα. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η κατάπαυση του πυρός θα παρατεινόταν κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments