Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέλος το τεκμαρτό εισόδημα αν… – Οι τρεις μεγάλες αλλαγές [vid]

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέλος το τεκμαρτό εισόδημα αν… – Οι τρεις μεγάλες αλλαγές [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Σημαντικές αλλαγές στο παραπέντε της εισόδου προς ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σημαντικές αλλαγές στο παραπέντε της εισόδου προς ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε τρεις σημαντικές αλλαγές πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλη. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση σε λίγες ώρες.

Οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο «κλειδώνουν» σήμερα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο στη Βουλή προς ψήφιση.

Μεγάλη ανατροπή έρχεται στις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για το τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

Ειδικότερα, εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους επαγγελματίες να κάνουν ένσταση για το τεκμαρτό ποσό που τους επιβάλλεται από τη φορολογική αρχή κάνοντας ένσταση, αν θεωρουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που τους έχει επιβληθεί από την Εφορία. Μοναδική προϋπόθεση είναι να θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδειχθεί ότι η εφορία κάνει λάθος και είναι σωστή η δήλωσή τους.

Όμως σε περίπτωση ο φορολογικός έλεγχος θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας.

Με την διάταξη του υπό διαβούλευση του νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (πχ στρατιωτική θητεία, νοσήλεια, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη, λοχεία κλπ).

Μία άλλη αλλαγή που εξετάζεται είναι το κούρεμα των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρου του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Τέλος, εξετάζεται η μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που ειναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δεδεκατημόρια. Δηλαδή εάν η επιχείρηση είναι ανοιχτή έξι μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments