Οικονομία

Θεοχάρης: Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα ένστασης για το τεκμαρτό εισόδημα

Θεοχάρης: Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα ένστασης για το τεκμαρτό εισόδημα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει και η δυνατότητα ένστασης από τους φορολογούμενους για το τεκμαρτό εισόδημα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει και η δυνατότητα ένστασης από τους φορολογούμενους για το τεκμαρτό εισόδημα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει και η δυνατότητα ένστασης από τους φορολογούμενους για το τεκμαρτό εισόδημα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ρεπορτάζ που λέει ότι φορολογούμενοι που αρνούνται ή απορρίπτουν το τεκμαρτό εισόδημα θα μπορούν να μην το πληρώνουν υπό τον όρο ότι θα υποβληθούν σε γενικό έλεγχο από την εφορία, o κ. Θεοχάρης είπε πως «όλα τα ελεγκτικά εργαλεία θα είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ για να ελέγξει αυτό το οποίο κάποιος θέλει να αποδείξει ότι πραγματικά δεν είχε τα εισοδήματα αυτά που λέει το τεκμαρτό.

Στη διευκρίνιση το αν επιβεβαιώνεται αυτό ως διαδικασία, αν εγώ κάνω ένσταση θα μου κάνει έλεγχο η εφορία για να διαπιστώσει ότι είναι βάσιμη η ένστασή μου, σημείωσε πως «ναι θα υπάρχει και αυτή η επιλογή».

Ερωτηθείς αν έρχονται αλλαγές στις δαπάνες με το νέο νομοσχέδιο, είπε πως «δεν είχαμε κάτι σχετικό με τα έξοδα, αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε και πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι η διαδικασία του τεκμαρτού προσδιορισμού της αξίας της εισφερόμενης εργασίας δηλαδή πόσο αξίζει η δουλειά του ίδιου του ελεύθερου επαγγελματία, αυτή η αξία δεν σημαίνει ότι η δήλωση είναι ανειλικρινής. Αν κάποιος για παράδειγμα δηλώσει ζημιές αυτές οι ζημιές μεταφέρονται την επόμενη χρονιά. Αν την επόμενη χρονιά έχει κέρδη αυτές οι ζημιές μεταφέρονται και μειώνουν το φορολογητέο σου εισόδημα. Δεν είναι δηλαδή ανειλικρινής η δήλωση η οποία είναι μικρότερη από το τεκμαρτό εισόδημα και τελικά φορολογείσαι με το τεκμαρτό. Αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά με τα τεκμήρια διαβίωσης που τα τεκμήρια διαβίωσης έρχονται και σου λένε «δεν μπορείς να ζεις με αυτό το lifestyle με τα εισοδήματα που μας λες άρα τα θεωρούμε ανειλικρινή».

Ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης σχολίασε πως «από τη στιγμή που κάνεις μια μεταρρύθμιση το πολιτικό κόστος είναι δεδομένο, από την άλλη είναι πολύ ελπιδοφόρο και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βλέπουμε να αγκαλιάζεται αυτό το νομοσχέδιο και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση, όταν προσπαθείς επιτέλους μετά από χρόνια να αγγίξεις θέματα σοβαρά γιατί αυτό το νομοσχέδιο αγγίζει και το λαθρεμπόριο, τη χρήση των μετρητών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας έχει μια σειρά από δράσεις κατά της φοροδιαφυγής. Όταν λοιπον αγγίζεις όλα αυτά τα πράγματα και βλέπεις ακόμα και από τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει μια ισορροπημένη αντιμετώπιση, 46% υπέρ του νομοσχεδίου και 47% κατά του νομοσχεδίου αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η κοινωνία τελικά είναι πολύ πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα.

Για το πότε θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, απάντησε πως «τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο ή μεθαύριο, θα κατατεθεί στη Βουλή οπότε θα έχουμε το τελικό κείμενο.

«Τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, τελειώνει η διαβούλευση και κάνουμε το τελικό μάζεμα όλων των σχολίων που μαζέψαμε. Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια. Το πνεύμα των αποφάσεων κινείται προς τις εξής κατευθύνσεις πρώτον, να σιγουρέψουμε ότι πραγματικά η μαχητότητα των τεκμηρίων είναι μια υπαρκτή επιλογή για τους φορολογουμένους, και συνεπώς να υπάρχει όταν κάποιος είναι πολύ ισχυρή η πεποίθηση του ότι αδικείται από το σύστημα να έχει τη δυνατότητα να την αποδείξει. Το δεύτερο έχει σχέση με κάποιες δυνατότητες απαλλαγών ενδεχομένως από ομάδες πολιτών με ευαλωτότητα και τέτοιου είδους κοινωνικά κριτήρια.

Να σιγουρέψουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει καμία κατηγορία απέξω. Και το τρίτο είναι να δούμε σε κάποιες περιπτώσεις που θεωρούμε ότι κατά τεκμήριο είναι ενδεχομένως πιο ειλικρινείς δηλαδή βλέπουμε τζίρους, δηλώνονται άρα δεν είναι στις κατηγορίες που λέμε ότι δεν κόβεται ούτε μια απόδειξη ότι δεν έχουν επιβάρυνση η οποία είναι υπέρ το δέον ισχυρή. Μιλάμε για σημειακές παρεμβάσεις, μιλάμε για παρεμβάσεις οι οποίες πραγματικά δίνουν λύσεις και δεν αλλάζουν ούτε ιδιαίτερα τα δημοσιονομικά ούτε από την άλλη αφήνουν έξω κατηγορίες που θα έπρεπε να πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλαζει η ουσία του νομοσχεδίου απλώς γίνεται μια ουσιαστική διαβούλευση», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments