Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι ρητορικές επιλογές Ερντογάν και το άνοιγμα στην Ελλάδα [vid]

Ελληνοτουρκικά: Οι ρητορικές επιλογές Ερντογάν και το άνοιγμα στην Ελλάδα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα και η Τουρκία γύρισαν μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις

Η Ελλάδα και η Τουρκία γύρισαν μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις. Τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική ατμόσφαιρα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διάλογος, όχι ένταση. Και αυτό πρόκειται να αποτυπωθεί στην εικόνα.

Οι υπουργοί δεν αποφεύγουν πλέον ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, αναζητούν ευκαιρίες για κοινές φωτογραφίες και για συζητήσεις, έστω και στο “πόδι”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη, όπου ο Γεραπετρίτης και ο Φιντάν συνομιλούν με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με την πιθανότητα προόδου στις σημαντικές διμερείς διαφορές, εκτιμάται, ωστόσο, ότι η διεύρυνση της θετικής ατζέντας είναι δυνατή – κι αυτή φαίνεται πως είναι η βασική στόχευση. Την Αθήνα ενθαρρύνουν δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευχήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου να ανοίξει «μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δίχως πάντως να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την πρόοδο που μπορεί να γίνει στα δύσκολα θέματα.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει, πάντως, διάθεση να ανοίξουν και τα δύσκολα θέματα, υπενθυμίζοντας ότι πάγια θέση της Αθήνας είναι η παραπομπή των διαφορών της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη Χάγη.

Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις εκλογές και τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα, ανταμείφθηκε με την τουρκική βοήθεια κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Οι δύο χώρες προώθησαν επίσης σημαντική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, η οποία οδηγήθηκε σε δραστική μείωση. Το θέμα είχε γίνει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις και πηγή τριβών.

Ωστόσο, πρόκειται για μια συνάντηση που παρέχει την ευκαιρία να διευρυνθεί ένας αριθμός διυπηρεσιακών συναντήσεων και διαλόγων στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να δημιουργηθούν συνέργειες με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι λαοί των δύο χωρών. Οι συμφωνίες και τα μνημόνια κατανόησης που θα υπογραφούν αφορούν την εφαρμογή της “θετικής ατζέντας” και αποτελούν μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η σημερινή ηρεμία μεταξύ των δύο χωρών. Όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι “να εδραιωθεί η ηρεμία και να επισφραγιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω συμφωνιών που είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες”. Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι διαφωνίες δεν θα δημιουργήσουν διμερή κρίση”.

Ποιες οι προσδοκίες της Αγκυρας

Την ίδια στιγμή, χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ), ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις προσδοκίες του από την επίσκεψη στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς τη διπλωματία δεν τη βλέπουμε ως ένα άθροισμα που καταλήγει στο μηδέν και ούτε ως ένα παιχνίδι που ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει… Για εμάς η διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία και οι δυο πλευρές να συναντηθούν σε μια λογική γραμμή και μια ευκαιρία που και οι δυο πλευρές κερδίζουν με την αρχή καζάν-καζάν (win-win)», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του έχει τη βούληση της επίλυσης των διαφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments