Πολιτική

Δαίδαλος: Η κυβέρνηση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση

Δαίδαλος: Η κυβέρνηση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το όνομα «Δαίδαλος» επελέγη για τον υπερυπολογιστή, που θα αναλάβει χρέη «ψηφιακού βοηθού» του gov.gr στην προσπάθεια να μπει πλέον η Tεχνητή Nοημοσύνη στις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Το όνομα “Δαίδαλος” επελέγη για τον υπερυπολογιστή που θα αναλάβει τα καθήκοντα του “ψηφιακού βοηθού” του gov.gr στην προσπάθεια εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Ο “Δαίδαλος”, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, θα παρουσιαστεί σύντομα και θα αποτελέσει ένα ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, ικανό να παρέχει σύνθετες απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, από απλό έως σύνθετο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να απλοποιήσει και να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών που αναζητούν οτιδήποτε σχετίζεται με τη σχέση τους με το κράτος για να το πράξουν.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο “Δαίδαλος” (με το ελληνικό εθνόσημο) που θα εγκατασταθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στην Ευρώπη και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της χώρας με τον όρο “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός”. Με αυτόν τον όρο περιέγραφε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, με κύριο στόχο να απελευθερώσει τη χώρα από την αιώνια παθολογία του κράτους και να περάσει από το σύνθημα “παραμένουμε Ευρωπαίοι” στην ουσία του “γίναμε Ευρωπαίοι”.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε πρόσφατα σήμα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μετά την κρίση από φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και στην κάλπη για τις τοπικές εκλογές. Το gov.gr αποτελεί το στολίδι της ψηφιακής μετάβασης, καθώς μέσω της εφαρμογής αυτής επιχειρείται να ξετυλιχθεί το κουβάρι της επαφής των πολιτών με το Δημόσιο. Το επόμενο βήμα είναι η ανταλλαγή όλων των απαραίτητων εγγράφων μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Με τη συγκατάθεση του πολίτη, δεν θα χρειάζεται πλέον να καταθέτει έγγραφα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, ενώ το πορτοφόλι/wallet, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, θα επεκταθεί ώστε να μπορούν να προστεθούν και άλλα έγγραφα. Στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης, κάθε πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό προσωπικό αριθμό, ο οποίος θα εμφανίζεται και στη νέα του ταυτότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δικαιοσύνης, η ενσωμάτωση τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαίδευση, η χρήση του δυναμικού της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική προστασία (π.χ. προηγμένα μοντέλα για την πρόβλεψη και την ακριβή αξιολόγηση ακραίων καιρικών φαινομένων), η χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων στον τομέα της υγείας, η καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος μετατρέπεται σε “όπλο” από τους ερευνητές και τους γιατρούς για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Στόχος είναι ο ελληνικός δημόσιος τομέας να συμβαδίσει, αν όχι να ανταγωνιστεί, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε όλες τις πτυχές του. Προς αυτή την κατεύθυνση, διατίθενται πόροι από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη των τελικών σταδίων αυτών των έργων, καθώς και προγραμμάτων και δοκιμών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στις επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα, όπως η Microsoft και η Google, για τη δημιουργία, λ.χ. data center στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται μόνο για την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισής της και, κυρίως, για το πώς θα διασφαλιστεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να την αξιοποιήσουν.

Η πρόκληση επομένως δεν είναι μόνο η εισαγωγή τεχνολογικών εργαλείων σε όλους τους τομείς, αλλά και η διασφάλιση ότι όσοι καλούνται να τα διαχειριστούν, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι καλούνται πλέον να επιδείξουν νέες δεξιότητες, διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και την κατάλληλη κατάρτιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments