Ελλάδα

Μέσα σε 8 μήνες 134 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button για ενδοοικογενειακή βία

Μέσα σε 8 μήνες 134 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button για ενδοοικογενειακή βία

Πηγή Φωτογραφίας: diakonima.gr

Η 43χρονη δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή διότι ο δράστης της είχε στήσει καρτέρι στο πατρικό της, όπου είχε καταφύγει και πυροβόλησε σπάζοντας τα τζάμια της εξώπορτας.

Στο προσκήνιο με τον πιο άσχημο τρόπο ήρθε για ακόμη μία φορά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης γυναικών με το φαινόμενο να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια έξαρση και να βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο αστυνομικό δελτίο. Τελευταία περίπτωση το έγκλημα στη Σαλαμίνα, με θύμα 43χρονη μητέρα, η οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον κακοποιητή σύντροφό της.

Η γυναίκα είχε υποστεί κακοποίηση από τον φονιά σύντροφό της πριν από πέντε ημέρες -της είχε σπάσει το πόδι και κυκλοφορούσε με πι, ενώ το πόδι της ήταν στο γύψο. Είχε καταφύγει στην ΕΛ.ΑΣ, που αναζήτησε τον κακοποιητή, ο οποίος τελικά συνελήφθη στο Κερατσίνι. Οι αστυνομικοί είχαν συστήσει στη γυναίκα να αλλάξει κατοικία και της προμήθευσαν panic button.

Όπως είναι γνωστό, το panic button είναι μία εφαρμογή η οποία χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (SMS) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του. Η 43χρονη δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή διότι ο δράστης της είχε στήσει καρτέρι στο πατρικό της, όπου είχε καταφύγει και πυροβόλησε σπάζοντας τα τζάμια της εξώπορτας.

Αριθμοί που τρομάζουν

Η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., για το χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου 2023 έως 22 Νοεμβρίου 2023, δικαιούχοι της εφαρμογής ήταν 3.142 γυναίκες. Οι γυναίκες που εγγράφηκαν στην εφαρμογή ανήλθαν σε 817, ενώ το ίδιο διάστημα 134 γυναίκες το ενεργοποίησαν αποστέλλοντας αυτοματοποιημένο μήνυμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ., από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Οκτωβρίου του 2023 έχουν καταγγελθεί συνολικά στις Αρχές 9.860 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.409 θύματα ήταν γυναίκες.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2022 έγιναν συνολικά 13 γυναικοκτονίες, ενώ φέτος έχουν γίνει συνολικά έξι. Αριθμοί πίσω από τους οποίους κρύβεται και μία τραγική ιστορία μίας γυναίκας που είτε κακοποιήθηκε είτε δολοφονήθηκε από τον άνθρωπο που θα έπρεπε να την αγαπά και να την προστατεύει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments