Διεθνή

Ιμάμογλου: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπορούν να βελτιωθούν

Ιμάμογλου: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπορούν να βελτιωθούν

Πηγή Φωτογραφίας: Nbcnews.com

"Υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία και γνωρίσματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που ήταν θετικά και βοηθούν να επικεντρωθούμε στη θετική πλευρά των σχέσεων τους".

ι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη και γαλήνη», ο δήμαρχος της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και για το αν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλον σε αυτή τη συνεργασία και στην προσπάθεια εξομάλυνσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, επισήμανε: “Υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία και γνωρίσματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που ήταν θετικά και βοηθούν να επικεντρωθούμε στη θετική πλευρά των σχέσεων τους. Τις περισσότερες φορές, αναρωτιέμαι γιατί η εσωτερική πολιτική φέρνει τις δύο χώρες αντιμέτωπες. Ανήκα ανέκαθεν σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι, κυρίως τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας μας οι δύο ηγέτες που ανέπτυξαν αυτή την εποικοδομητική επικοινωνία έναν ισχυρό ειρηνικό διάλογο μετά τον πόλεμο μας άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη και γαλήνη».

Για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης και το μέλλον τους, υπογράμμισε:

«Ευρώπη και Τουρκία είναι αδιαχώριστες. Η Τουρκία έχει μια σθεναρή δημοκρατία έχει μια σθεναρή οικονομία μια σθεναρή ειρήνη και σθεναρές διεθνείς σχέσεις κι αυτά είναι ενδεικτικά ότι μπορούμε να γίνουμε πολύ παραγωγικοί για την Ευρώπη. Υπό αυτή τη θεώρηση όταν εργαζόμαστε για τη χώρα μας ή για την Κωνσταντινούπολη πιστεύω ότι συμβάλλουμε επίσης στην Ευρώπη. Είμαι ένας τοπικός λειτουργός που συμβάλλω στην επίλυση πολλών από των προβλημάτων της. Λέω πάντα το εξής. Η Ευρώπη είναι κομμάτι της Τουρκίας κι η Τουρκία κομμάτι της Ευρώπης. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι η καλύτερη».

Για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, παρατήρησε:

«Τα προβλήματα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υφίστανται εδώ και μισό αιώνα. Είδαμε τις θλιβερές συνέπειες και τους θλιβερούς πολέμους που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων. Μας λυπεί αυτό. Ανέκαθεν καταδίκαζα κάποιες από τις ανεξέλεγκτες και βίαιες επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού. Αλλά θα ήθελα επίσης να εκφράσω και να υπογραμμίσω ότι ανέκαθεν ήμασταν εναντίον των αμοιβαίων τρομοκρατικών επιθέσεων. Κάθε επίθεση εναντίον αθώων θα ‘πρεπε να είναι καταδικαστέα. Η επίτευξη μιας δυνατής και μακροχρόνιας ειρήνης στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον ένα ζήτημα που αφορά μόνο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Υπό αυτή τη θεώρηση, είναι σημαντικό η Ευρώπη, ο ΟΗΕ και άλλες χώρες να συμβάλλουν στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή σκεπτόμενοι πολύπλευρα και όχι μονόπλευρα».

Για τον απερχόμενο δήμαρχο της Αθήνας, τον Κώστα Μπακογιάννη και για τη συνεργασία των δύο πόλεων με τη νέα δημοτική αρχή στην Αθήνα, σημείωσε:

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τον αγαπητό μου φίλο Κώστα για τη συνεισφορά του στην Αθήνα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις καλές και φιλικές σχέσεις που δημιουργήσαμε. Στην Κωνσταντινούπολη διοργανώσαμε τη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων. Έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα. Ήταν μια ιδιαίτερη συνεργασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments