Policy Briefs

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας θα είναι και πάλι ένας διάλογος κωφών;

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας θα είναι και πάλι ένας διάλογος κωφών;

Πηγή Φωτογραφίας: Euoserver.com

Από την πλευρά της ΕΕ, ο φόβος είναι ότι θα είναι και πάλι ένας «διάλογος των κωφών», ένας όρος που χρησιμοποίησε ο Josep Borrell για να περιγράψει την περσινή σύνοδο κορυφής.

Την παραμονή της επίσκεψης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell στο Πεκίνο για την 24η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι οι Βρυξέλλες και Το Πεκίνο θα μπορέσει να δημοσιεύσει μια κοινή δήλωση στο τέλος των συζητήσεων, κάτι που δεν συνέβη στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής.

Θα είναι η πρώτη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως εδώ και τέσσερα χρόνια και θα διεξαχθεί σε ένα τεταμένο πλαίσιο, με τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ να έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εντάσεις για τις εμπορικές σχέσεις πιθανόν να απασχολήσουν μεγάλο μέρος των συζητήσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά των κινεζικών επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, ιατρική τεχνολογία και εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται επί του παρόντος σε σύγκρουση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που οι Βρυξέλλες ονόμασαν εμπάργκο που επέβαλε η Κίνα σε όλες τις λιθουανικές εξαγωγές μετά την απόφαση του Βίλνιους να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην επικράτειά του.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο αμύνεται δηλώνοντας ότι οι εισαγωγείς του απλώς δεν ήθελαν να αγοράσουν προϊόντα από χώρες που αψηφούν την κυριαρχία της Κίνας.

Αυτή η απόφαση έρχεται καθώς η ΕΕ μόλις ανέπτυξε μια νέα στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου για να αντιμετωπίσει την Κίνα, μειώνοντας την εξάρτηση του μπλοκ σε ορισμένους τομείς και για ορισμένα κρίσιμα στοιχεία, καθώς και περιορίζοντας την ικανότητα του Πεκίνου να έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί εμπορική αποσύνδεση με την Κίνα, οι κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις και να ανησυχούν για το μέλλον τους, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να επενδύουν στην ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το έτος, είπε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι «αφελείς» και να απαιτήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού με χώρες όπως η Κίνα. Ταυτόχρονα, έχει επιμείνει στα παρασκήνια να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις στις εταιρείες του.

Στο Πεκίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τσαρλς Μισέλ αναμένεται να συναντήσουν τον Κινέζο πρόεδρο και της συνόδου θα προεδρεύσει ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Διαπραγματεύσεις εν όψει της συνόδου κορυφής

Η σύνοδος κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στο Πεκίνο, προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό κατά τη διάρκεια τακτικών διαλόγων υψηλού επιπέδου μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου με επίκεντρο θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η ψηφιακή τεχνολογία. Ειδικότερα, για να τεθούν οι τελικές βάσεις για τη σύνοδο κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Borrell, επισκέφθηκε την Κίνα τον Οκτώβριο.

Ένας από τους κύριους στόχους του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ ήταν να πείσει τους Κινέζους ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιδιώκουν την αποσύνδεση, αλλά μάλλον τη μείωση των εξαρτήσεων σε ορισμένους κρίσιμους τομείς και την εξισορρόπηση της σχέσης.

«Τον Οκτώβριο, στο Πεκίνο, έστειλα ένα απλό και σαφές μήνυμα: η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Κίνα με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο », εξήγησε ο Josep Borrell στο Euractiv πριν από τις συζητήσεις.

Αν και ο Μπορέλ χαρακτήρισε τις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας ως «σύνθετες» και ότι οι δύο πλευρές έχουν «διαφορές» , τόνισε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής θα ήταν «μια ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση» .

«Για παράδειγμα, σχετικά με τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού, ώστε οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις να γίνουν ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς — επί του παρόντος, αυτό απλά δεν συμβαίνει », είπε.

«Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την κατάφωρη περιφρόνησή της για το διεθνές δίκαιο », πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει ουσιαστικά τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία προμηθεύοντας θανατηφόρα όπλα και θέλουν η χώρα να κάνει περισσότερα για να μειώσει την παράδοση τεχνολογιών και εξαρτημάτων που περιορίζονται από την ΕΕ και χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για την κατασκευή όπλων.

Η Zsuzsa Anna Ferenczy, συνεργάτης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για την Πολιτική Ασφάλειας και Ανάπτυξης (ISDP) είπε στο Euractiv ότι με την οικονομία του «που έχει κακή απόδοση, το Πεκίνο έχει συμφέρον να σταματήσει την προσπάθεια μείωσης των κινδύνων της Ευρώπης.

«Η Κίνα χρειάζεται την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να δώσει στους Ευρωπαίους το είδος της μόχλευσης που δεν είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν », είπε.

«Έχοντας αυτό κατά νου, η ΕΕ πρέπει να επιμείνει σθεναρά στη στρατηγική της για την απομάκρυνση του κινδύνου και να παραμείνει σταθερή στη στάση της σχετικά με τη στήριξη που παρέχουν η Κίνα —και οι κινεζικές εταιρείες— στη Ρωσία, έχοντας επίσης κατά νου ότι η Κίνα επιθυμεί να επιτύχει σταθερότητα — και οικονομική ανάπτυξη — στις σχέσεις της με την Ευρώπη », πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν προσωπικά από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να καλέσει σε τάξη 13 κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται για παράκαμψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, έως και το 70% των ευαίσθητων και υψηλής τεχνολογίας προϊόντων που προορίζονται για τον ρωσικό στρατό περνούν από την Κίνα.

Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες έχουν προετοιμάσει ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών περιορισμών στις εξαγωγές για μια χούφτα κινεζικές οντότητες που στέλνουν αγαθά διπλής χρήσης στη Ρωσία, ανέφερε η South China Morning Post στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι κινεζικές εταιρείες αρχικά αποκλείστηκαν από το 12ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα ονόματα των επηρεαζόμενων εταιρειών θα μπορούσαν τελικά να προστεθούν στη λίστα εάν οι Βρυξέλλες δεν λάβουν συγκεκριμένες υποσχέσεις από το Πεκίνο στη σύνοδο κορυφής.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν από την Κίνα να υποστηρίξει περισσότερο το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, ή τουλάχιστον να επανέλθει στη μορφή που ξεκίνησε από το Κίεβο, μετά την απουσία του στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στη Μάλτα. 

Με αυτά τα επίμαχα θέματα στην ημερήσια διάταξη, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της Πέμπτης είναι πιθανό να είναι πενιχρό, με πιθανώς μόνο τις ίδιες τις συζητήσεις.

Διάλογος κωφών

Σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, από την πλευρά της ΕΕ, ο φόβος είναι ότι θα είναι και πάλι ένας “διάλογος κωφών”, όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Josep Borrell για να περιγράψει τη σύνοδο κορυφής της περασμένης χρονιάς.

«Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η σιωπηρή αποδοχή του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως αποφασιστικός παράγοντας που διαμορφώνει το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνα », δήλωσε στο Euractiv η Alicja Bachulska, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR).

«Μένει να δούμε πόσο σοβαρά θα λάβει το Πεκίνο τις ανησυχίες της Ευρώπης και με δεδομένο το μάλλον περιορισμένο ιστορικό συνδιαλλαγής της Κίνας, οι προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να παραμείνουν μέτριες », είπε.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να εκδώσουν κοινή δήλωση στο τέλος των συζητήσεων, κάτι που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν στις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής.

Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της Ένωσης και διπλωμάτες που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, το διπλωματικό έργο για την προετοιμασία μιας δήλωσης που θα καθόριζε τις θέσεις αμοιβαίας συμφωνίας ήταν σχετικά μακρύ.

«Ειλικρινά, δεν θα έκανε πολύ κακό αν δεν υπήρχε [μια κοινή δήλωση] — απλώς θα το προσθέταμε στον σωρό των μάλλον ανούσιων δηλώσεων που ούτως ή άλλως είναι απλώς ωραία κουβέντα.» , αστειεύτηκε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments